Ζωτικής σημασίας η πρόσβαση των ναυτικών σε ιατρική φροντίδα

Ζωτικής σημασίας η πρόσβαση των ναυτικών σε ιατρική φροντίδα

129
Ζωτικής σημασίας η πρόσβαση των ναυτικών σε ιατρική φροντίδα

O γενικός γραμματέας του ΙΜΟ και ο γενικός διευθυντής του ILO (International Labour Organization) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, καλώντας λιμάνια και παράκτια κράτη να διευκολύνουν την άμεση αποβίβαση των ναυτικών για την παροχή ιατρικής περίθαλψης, να αναγνωρίσουν τους ναυτικούς ως key workers και να τους δώσουν προτεραιότητα για τους εμβολιασμούς.

Στην κοινή ανακοίνωση των Kitack Lim και Guy Rider τονίζεται ότι οι ναυτικοί αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα και σημειώνεται ότι «είναι ηθική υποχρέωση να διασφαλιστεί ότι οι ναυτικοί έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα στη στεριά, χωρίς καθυστέρηση, όποτε τη χρειαστούν και να επεκταθεί η ιατρική βοήθεια στα πλοία».

«Η λήψη τέτοιας φροντίδας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τους ναυτικούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ενόσω εργάζονται στα πλοία. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να υποστηρίξει αυτούς οι οποίοι έχουν διατηρήσει ομαλή την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού υπό συνθήκες πανδημίας τους τελευταίους 18 μήνες και συνεχίζουν να το κάνουν, παρά τις τεράστιες προσωπικές δυσκολίες», σημειώνουν ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ και ο γενικός διευθυντής του ILO.

Οι επικεφαλής των δύο οργανισμών καλούν τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εργαζόμενοι στις θαλάσσιες μεταφορές, χάρη στον οποίο διευκολύνεται το παγκόσμιο εμπόριο. Τέλος, κάνουν έκκληση, όπου είναι εφικτό, οι ναυτικοί να έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.