Ένα καινοτόμο σύστημα φορητών μπαταριών για πλοία εσωτερικής ναυσιπλοΐας

Ένα καινοτόμο σύστημα φορητών μπαταριών για πλοία εσωτερικής ναυσιπλοΐας

104
Ένα καινοτόμο σύστημα φορητών μπαταριών για πλοία εσωτερικής ναυσιπλοΐας

Ο όμιλος Wärtsilä ανέπτυξε ένα σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για πλοία που περιλαμβάνει φορητές μπαταρίες ‒οι οποίες είναι ενσωματωμένες σε containers‒ και το οποίο επιτρέπει σε πλοία εσωτερικής ναυσιπλοΐας να επιχειρούν με μηδενικές εκπομπές. Στην πρώτη παραγγελία, η οποία αφορά τρεις μονάδες του εν λόγω συστήματος, προχώρησε η ολλανδική εταιρεία ZES (Zero Emission Services) BV, η οποία ιδρύθηκε το 2020 από την ING Bank, την Engie, το λιμάνι του Ρότερνταμ και τη Wärtsilä, με τα δύο πρώτα containers να έχουν παραδοθεί από τον περασμένο Ιούνιο.

Οι μπαταρίες έχουν εγκατασταθεί σε ένα containership εσωτερικής ναυσιπλοΐας, χωρητικότητας 104 TEUs, στο οποίο έγιναν ειδικές μετασκευές, προκειμένου τα containers των μπαταριών να τοποθετούνται στο κατάστρωμα. Το σύστημα επιτρέπει στο πλοίο να επιχειρεί χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλεκτρική ενέργεια από τις μπαταρίες, χωρίς να παράγονται εκπομπές άνθρακα. Μόλις οι μπαταρίες αποφορτίζονται, τα containers μπορούν να αντικατασταθούν με φορτισμένα και στη συνέχεια να φορτιστούν στη στεριά, χρησιμοποιώντας ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Οι εν λόγω μπαταρίες σε containers της Wärtsilä είναι πλήρως εξοπλισμένες με τα απαραίτητα συστήματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος πυρόσβεσης, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα παρακολούθησης της λειτουργίας τους εξ αποστάσεως.

Η συγκεκριμένη ιδέα, η οποία υποστηρίζεται από το ολλανδικό Υπουργείο Υποδομών και Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος, βασίζεται στη χρήση ενός δικτύου σημείων φόρτισης, όπου οι αποφορτισμένες μπαταρίες μπορούν να ανταλλάσσονται με φορτισμένες και στη συνέχεια να φορτίζονται, με ένα κόστος που αντιστοιχεί μόνο στο κόστος της απαιτούμενης ενέργειας φόρτισης, διατηρώντας έτσι τα λειτουργικά κόστη του πλοίου σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

Φωτό: zeroemissionservices.nl

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.