ΗΠΑ: Πρώτη φορά από το 1974 πλεόνασμα στο εμπόριο ενέργειας

ΗΠΑ: Πρώτη φορά από το 1974 πλεόνασμα στο εμπόριο ενέργειας

77
ΗΠΑ: Πρώτη φορά από το 1974 πλεόνασμα στο εμπόριο ενέργειας

To 2020, η αξία των αμερικανικών εξαγωγών εμπορευμάτων ενέργειας (άνθρακας, πετρελαιοειδή, φυσικό αέριο κ.ά.) ξεπέρασε την αντίστοιχη των εισαγωγών, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο να παρουσιάζει πλεόνασμα $27 δισ. Είναι η πρώτη φορά από το 1974 που η αξία των εξαγωγών εμπορευμάτων ενέργειας ξεπερνά αυτή των εισαγωγών, σύμφωνα με την US Energy Information Administration (EIA).

Το φυσικό αέριο αυξάνει το μερίδιό του στο εμπόριο ενέργειας των ΗΠΑ και το 2020 αντιπροσώπευσε το 5% της αξίας των εισαγωγών και το 22% της αξίας των εξαγωγών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου το 2020 άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ, το εμπορικό πλεόνασμα άγγιξε τα $26 δισ.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021, το εμπορικό πλεόνασμα ενέργειας έχει διαμορφωθεί στα $9 δισ. Σύμφωνα με την ΕΙΑ, το α΄ εξάμηνο του έτους ο όγκος φυσικού αερίου που εξήχθη μέσω αγωγών προς το Μεξικό και ο εξαγόμενος όγκος LNG άγγιξε επίπεδα ρεκόρ με την αυξητική τάση να συνεχίζεται και για το υπόλοιπο του 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Φωτό: Alf van Beem/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.