Ο αντίκτυπος της Covid-19 στους ναυτικούς: Προτάσεις και λύσεις

Ο αντίκτυπος της Covid-19 στους ναυτικούς: Προτάσεις και λύσεις

311
Ο αντίκτυπος της Covid-19 στους ναυτικούς: Προτάσεις και λύσεις
Φωτό αρχείου

Οι τελευταίοι δεκαοκτώ, και λίγο παραπάνω, μήνες έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολοι, τόσο για τη ναυτιλιακή κοινότητα όσο και για όλη την ανθρωπότητα. Η επέλαση και η παραμονή της πανδημίας Covid-19 επέφερε αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων, τις οποίες κανείς δεν μπορούσε, αλλά ούτε ήθελε, να φανταστεί. Ωστόσο, παρότι όλοι οι άνθρωποι επηρεάστηκαν από την πανδημία και από τα μέτρα προς την αντιμετώπισή της, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές ήταν αυτοί που κλήθηκαν να σηκώσουν ένα πολύ μεγάλο βάρος, χωρίς πολλές φορές να αναγνωρίζεται η συμβολή τους στην ομαλή ροή του εμπορίου.

Σε ό,τι αφορά τους ναυτικούς, παρότι υπάρχει πρόοδος στα ποσοστά εμβολιασμού τους, μόλις το 25% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ οι περισσότεροι ναυτικοί δεν αναμένεται να εμβολιαστούν πριν από το 2022, λόγω των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού των χωρών τους, βάσει της ανακοίνωσης του International Chamber of Shipping (ICS).

Παράλληλα, πολλοί ναυτικοί δεν μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ICS, υπάρχουν ναυτικοί που παραμένουν σε πλοία πάνω από δεκαοκτώ μήνες. Είναι επόμενο η παρούσα κατάσταση να έχει επηρεάσει σημαντικά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των ναυτικών.

Με φόντο τα παραπάνω, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα του London International Shipping Week, το ICS δημοσίευσε νέες και αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές, με στόχο την προστασία των ναυτικών και των πλοιοκτητών. Στην ανάπτυξη αυτών συμμετείχαν διάφοροι φορείς της ευρύτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων της πλοιοκτησίας και της ναυτεργασίας.

Ειδικότερα, σε μια προσπάθεια να απαντηθούν συχνές ερωτήσεις ναυτικών, οι οποίοι επισκέπτονται χώρες με διαφορετικά υγειονομικά δεδομένα, η εν λόγω ένωση δυνάμεων της ναυτιλίας εξέδωσε το εγχειρίδιο «Coronavirus (COVID-19) Vaccination for Seafarers and Shipping Companies: A Practical Guide». Επιπλέον, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση περιορισμένης πρόσβασης των ναυτικών στη στεριά, απόρροια των περιορισμών, εκδόθηκε το «Coronavirus (COVID-19): Seafarer Shore-Leave Principles».

Την ίδια ώρα, συχνές είναι οι αναφορές ελλιπούς εκπαίδευσης των ναυτικών τον καιρό του Covid και στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκαν τα «Manning Agency Guidelines», που θα βοηθήσουν τις ναυτιλιακές εταιρείες να επιλέξουν αξιόπιστα manning agencies, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του ICS.

Τέλος, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παρούσας κατάστασης στην ψυχική υγεία των ναυτικών, το «Handling a Mental Health Crisis or Emergency and Spotting Suicidal Behavior in Seafarers» επιχειρεί να δείξει τον δρόμο στις ναυτιλιακές εταιρείες προς τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευημερίας για τους εργαζομένους πρώτης γραμμής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.