Δεξαμενές μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου με την υπογραφή των KSOE και POSCO

Δεξαμενές μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου με την υπογραφή των KSOE και POSCO

114
Δεξαμενές μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου με την υπογραφή των KSOE και POSCO
Tο «Suiso Frontier», το πρώτο παγκοσμίως πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου

Τη συνεργασία της με την POSCO, νοτιοκορεατική χαλυβουργία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου η Korea Shipbuilding & Offshore Engineering Co. (KSOE), σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Η εν λόγω συμφωνία αφορά την ανάπτυξη δεξαμενών για πλοία μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου.

Η KSOE θεωρεί πως από το 2030 και έπειτα θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για θαλάσσια μεταφορά υγροποιημένου υδρογόνου. Επιπλέον, στο project θα συμμετάσχουν το KRISO (Korea Research Institute of Ships and Ocean Engineering), καθώς και ο κατασκευαστής δεξαμενών υγροποιημένου υδρογόνου Hylium Industries Inc.

Έως το τέλος του 2021 αναμένεται να έχει κατασκευαστεί από τους συμμετέχοντες ένα πρωτότυπο το οποίο θα περιλαμβάνει δεξαμενές αποθήκευσης υγροποιημένου υδρογόνου μικρού μεγέθους, που θα προορίζονται για πλοία.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τον Οκτώβριο του 2020, ο νηογνώμονας KR (Korean Register of Shipping) ενέκρινε τον σχεδιασμό ενός εμπορικού πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου από την KSOE. Εκτός αυτού, τον Μάιο, ο νηογνώμονας και η KSOE υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τη θέσπιση κανονισμών ασφαλείας όσον αφορά τον σχεδιασμό πλοίων που καταναλώνουν υδρογόνο ως καύσιμο.

Υπενθυμίζεται, πως αυτή δεν είναι η μόνη πρόσφατη συνεργασία των KSOE και POSCΟ. Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου είχε ανακοινωθεί συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών και λοιπών εταίρων, όπως ο νηογνώμονας Lloyd’s Register,  για την ανάπτυξη ενός πλοίου το οποίο θα μεταφέρει υγροποιημένο διοξείδιο του άνθρακα. Ειδικότερα, το εν λόγω πλοίο θα διαθέτει μεταφορική ικανότητα της τάξεως των 20.000 κυβικών μέτρων και αναμένεται να έχει ναυπηγηθεί έως το 2025.

Τέλος, σημειώνεται πως υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, με τη μία πλευρά να υπογραμμίζει τα οφέλη που προσφέρει ως προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την άλλη πλευρά να υποστηρίζει πως θα λειτουργήσει ως αφορμή για τη συνέχιση κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.