«Συνωστισμός» παγοθραυστικών πλοίων κατανάλωσης LNG στο Βόρειο Πέρασμα

«Συνωστισμός» παγοθραυστικών πλοίων κατανάλωσης LNG στο Βόρειο Πέρασμα

119
«Συνωστισμός» παγοθραυστικών πλοίων κατανάλωσης LNG στο Βόρειο Πέρασμα

Η ρωσική εταιρεία εξόρυξης μετάλλων Nornickel ανακοίνωσε την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου την υπογραφή συμφωνίας κατασκευής παγοθραυστικού πλοίου, μηχανής διπλού καυσίμου, κατανάλωσης LNG, το οποίο θα συνοδεύει τα πλοία που θα μεταφέρουν τα εμπορεύματά της μέσω του Βόρειου Περάσματος.

Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της Nornickel, της Rosatom και της Far Eastern Shipbuilding and Ship Repair Centre (FESRC), στο πλαίσιο του Eastern Economic Forum.

Επιπλέον, η συμφωνία αποσκοπεί στην ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των πρωτοπόρων ρωσικών εταιρειών με φόντο την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στη ρωσική Αρκτική, τα έργα υποδομών στο Βόρειο Πέρασμα, όπως και την έναρξη κατασκευής παγοθραυστικών πλοίων, κατανάλωσης LNG, στη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συμμετέχοντες στο project θα σχηματίσουν ομάδα, η οποία θα θέσει σημεία αναφοράς επί της σχεδίασης και της κατασκευής του παγοθραυστικού. Εκτός αυτού, θα προβεί στην επιλογή ναυπηγείου και θα διερευνήσει τους διάφορους τρόπους χρηματοδότησης του project. Το προσχέδιο για τη σχεδίαση και την κατασκευή αναμένεται μέχρι τα μέσα του 2022.

Τέλος, σε ένα γενικότερο πλαίσιο όσον αφορά τη Nornickel, ο στόλος της μετέφερε πάνω από 1,5 εκατ. τόνους προϊόντων το 2020 μέσω του Βόρειου Περάσματος. Ποσοστιαία, αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ετήσιου όγκου φορτίων που διασχίζουν το Βόρειο Πέρασμα.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως στις 23 Ιουνίου ανακοινώθηκε η ναυπήγηση δύο (με την προοπτική τεσσάρων) παγοθραυστικών μεσαίου μεγέθους, κατανάλωσης LNG, τα οποία θα διαχειρίζεται η Rosatom. Εκτός αυτού, με φόντο το ολοένα αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον για το Βόρειο Πέρασμα, είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις εταιρειών για παραγγελίες πλοίων που δύνανται να το διασχίσουν.

Φωτό αρχείου: Anatoly Maltsev/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.