«Έκρηξη» στην παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας ενόψει;

«Έκρηξη» στην παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας ενόψει;

122
«Έκρηξη» στην παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας ενόψει;

Σε αύξηση της εγχώριας παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος σκοπεύουν να προβούν οι παραγωγοί της Κίνας, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ειδικότερα, το νέο πενταετές πλάνο του Πεκίνου κάνει λόγο για αύξηση κατά περισσότερο από 100 εκατ. τόνους μεταξύ του 2021 και του 2025 σε σύγκριση με την τωρινή παραγωγή.

Ο κύριος λόγος που το Πεκίνο επιθυμεί αύξηση της παραγωγής είναι η απεξάρτηση της Κίνας από τις εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος. Όπως επισήμανε ο Luo Tiejun, αντιπρόεδρος της CISA (China Iron and Steel Association), η εξάρτηση των κινεζικών χαλυβουργιών σε συνδυασμό με περιβαλλοντικές ανησυχίες που εγείρονται δυσχεραίνουν την εγχώρια παραγωγή.

Εκτός από την τόνωση της εγχώριας παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος, η Κίνα ενδιαφέρεται και για projects σε ξένες αγορές. Συγκεκριμένα, το γιγάντιο ορυχείο Simandou στη Γουινέα ανήκει μερικώς στην CISA, δείγμα ότι η Κίνα απλώνει τα δίχτυα της στην Αφρική.

Σημειώνεται πως η Κίνα παρήγαγε περίπου 870 εκατ. τόνους σιδηρομεταλλεύματος το 2020, ωστόσο το εγχώρια παραγόμενο έχει αρκετά μικρότερη περιεκτικότητα σιδήρου σε σύγκριση με το εισαγόμενο, που παράγεται στην αλλοδαπή.

Επιπλέον, η Κίνα εισήγαγε 649 εκατ. τόνους σιδηρομεταλλεύματος την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2021, καταγράφοντας πτώση 1,5% στις εισαγωγές σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020.

Τέλος, ερωτηματικό παραμένει το πώς θα επηρεαστούν τα bulk carriers από τις κινήσεις του Πεκίνου, ωστόσο κάποιου είδους αντίκτυπος είναι επόμενος. Άλλωστε, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στις εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος και αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο για διάφορες οικονομίες που βασίζονται σημαντικά σε αυτό, μεταξύ άλλων η Αυστραλία και η Βραζιλία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.