Βόρειο Πέρασμα: Εκτιμήσεις για «έκρηξη» των εμπορευματικών ροών το 2024

Βόρειο Πέρασμα: Εκτιμήσεις για «έκρηξη» των εμπορευματικών ροών το 2024

162
Βόρειο Πέρασμα: Εκτιμήσεις για «έκρηξη» των εμπορευματικών ροών το 2024

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προοπτικές του Βόρειου Περάσματος ως αρτηρίας εμπορευματικών ροών. Πιο συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για 80 εκατ. τόνους εμπορευμάτων που θα μεταφερθούν από το Βόρειο Πέρασμα το 2024, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η ποσότητα αυτή υποδεικνύει σημαντική αύξηση, σε σύγκριση με τον όγκο εμπορευμάτων του 2020, ο οποίος ανήλθε στους 33 εκατ. τόνους.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε τη σπουδαιότητα του Βόρειου Περάσματος για το παγκόσμιο εμπόριο, υπογραμμίζοντας πως, αν δεν είχε προοπτικές ως διαδρομή, δεν θα είχε εκδηλωθεί τόσο εκτενές διεθνές ενδιαφέρον. Άλλωστε, η μεταφορά αγαθών μέσω του Βόρειου Περάσματος κρίνεται λιγότερο κοστοβόρα, λόγω των μικρότερων αποστάσεων που θα διανύουν τα πλοία, και ως εκ τούτου οι τιμές των τελικών προϊόντων θα είναι μικρότερες, ενισχύοντας την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών.

Τέλος, ο πρόεδρος Πούτιν υπενθύμισε πως το 18% της ρωσικής επικράτειας βρίσκεται εντός της αρκτικής ζώνης, γεγονός που καθιστά την αξιοποίηση του Βόρειου Περάσματος και των περιοχών αυτών υψίστης σημασίας για το μεγαλύτερο, σε έκταση, κράτος του πλανήτη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.