Η πρωτοκαθεδρία της Seaspan στις παραγγελίες

Η πρωτοκαθεδρία της Seaspan στις παραγγελίες

50
Η πρωτοκαθεδρία της Seaspan στις παραγγελίες

Σε περαιτέρω αύξηση των παραγγελιών της προέβη η Seaspan Corporation, η οποία πρόσθεσε πέντε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο orderbook, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου. Καθένα εκ των πέντε containerships θα διαθέτει μεταφορική ικανότητα ίση με 7.000 TEUs και μηχανή διπλού καυσίμου, κατανάλωσης LNG.

Οι παραγγελίες αυτές αποτελούν απόρροια της άσκησης του δικαιώματος της ΖΙΜ Integrated Shipping Services Ltd. να κλείσει πέντε συμβόλαια χρονοναύλωσης μεγάλης διάρκειας με τη Seaspan. Η επιλογή αυτή δόθηκε στην ZIM στο πλαίσιο προγενέστερης συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών ‒βάσει της οποίας η ισραηλινή ZIM ναύλωσε δέκα πλοία παρόμοιων με των προαναφερθεισών προδιαγραφών‒ η οποία είχε ανακοινωθεί στις 6 Ιουλίου του 2021.

Σημειώνεται πως η Seaspan κατέχει σημαντικό ποσοστό του orderbook των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθώς αναμένει 60 πλοία διαφόρων μεταφορικών ικανοτήτων. Ειδικότερα, έως τα τέλη Αυγούστου, πριν από την παραγγελία των πέντε containerships, το ποσοστό της Seaspan επί του συνολικού orderbook ανερχόταν στο 8,9%. Ωστόσο, αν, αντί του αριθμού πλοίων, ληφθεί υπόψη η μεταφορική ικανότητα, η Seaspan κατέχει ένα μερίδιο 13,8% στο orderbook. Συνολικά οι παραγγελίες της Seaspan θα αυξήσουν τη μεταφορική ικανότητα του στόλου της κατά 767.395 TEUs.

Κατανομή παραγγελιών Containerships βάσει μεταφορικής ικανότητας, Πηγή: Clarksons, Αύγουστος 2021
Κατανομή παραγγελιών Containerships βάσει μεταφορικής ικανότητας, Πηγή: Clarksons, Αύγουστος 2021

Τέλος, τα πέντε επί παραγγελία πλοία αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2024, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμη ανακοίνωση σχετικά με το ναυπηγείο το οποίο θα αναλάβει την κατασκευή των εν λόγω πλοίων. Το συνολικό κόστος τους εκτιμάται στα $530 εκατ., ενώ, βάσει της συμφωνίας με τη ZIM, τα πλοία θα βρίσκονται, τουλάχιστον επί δώδεκα έτη, σε συμβόλαια χρονοναύλωσης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.