Σε τροχιά ρεκόρ οι κινεζικές εισαγωγές σιτηρών των ΗΠΑ;

Σε τροχιά ρεκόρ οι κινεζικές εισαγωγές σιτηρών των ΗΠΑ;

73
Σε τροχιά ρεκόρ οι κινεζικές εισαγωγές σιτηρών των ΗΠΑ;

Οι εξαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων στην Κίνα το 2021 βρίσκονται σε ιδιαίτερα ανοδική πορεία σε σχέση με προηγούμενα έτη, όπως αναφέρει ο οικονομολόγος David Widmar στο Agricultural Economic Insights (AEI).

Ειδικότερα, βάσει δεδομένων του Ιουνίου, η αξία των ροών γεωργικών προϊόντων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει ήδη φτάσει τα $15,2 δισ. Το ποσό αυτό είναι αστρονομικό για την περίοδο, καθώς είναι αρκετά υψηλότερο από το αντίστοιχο των τελευταίων ετών και ήδη μεγαλύτερο από τις εισαγωγές της Κίνας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 ($13,2 δισ.). Ακόμη, το α΄ εξάμηνο του έτους, το εμπόριο γεωργικών προϊόντων ήταν 52% μεγαλύτερο (ή περίπου $8 δισ.) σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2020.

Επιπλέον, το α΄ εξάμηνο του έτους, η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη εισήγαγε καλαμπόκι συνολικής αξίας $3,3 δισ. και σόγια συνολικής αξίας $3,6 δισ. από τις ΗΠΑ.

Τέλος, με τα τωρινά δεδομένα, οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων της Κίνας εκτιμάται πως θα φτάσουν τα $33,7 δισ. το 2021, στόχος που φαντάζει αρκετά πιθανός, καθώς παραδοσιακά το δ΄ τρίμηνο κάθε έτους καταγράφεται απότομη αύξηση των εν λόγω εισαγωγών. Ενδεικτικά, περίπου το 57% των ετήσιων εισαγωγών σόγιας λαμβάνουν χώρα την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.