Νότια Αφρική: Ερωτηματικά γύρω από την πράσινη στρατηγική

Νότια Αφρική: Ερωτηματικά γύρω από την πράσινη στρατηγική

70
Νότια Αφρική: Ερωτηματικά γύρω από την πράσινη στρατηγική

Η Νότια Αφρική εκκίνησε διαδικασίες γεωλογικής χαρτογράφησης της πρώτης τοποθεσίας δέσμευσης και αποθήκευσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (carbon capture and storage – CCS) της χώρας, με στόχο την έγχυση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου στο υπέδαφος, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το εγχείρημα, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το 2023, θα λάβει χώρα στην πόλη Leandra της βορειοανατολικής επαρχίας Mpumalanga, όπου λειτουργούν αρκετά εργοστάσια αξιοποίησης άνθρακα. Σημειώνεται πως η αφρικανική χώρα ευθύνεται για την έκλυση περίπου 470 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος. Καθώς αξιωματούχοι της κυβέρνησης δηλώνουν πως η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων στη Νότια Αφρική θα συνεχιστεί για πολλά έτη ακόμα, η CCS φαντάζει ως μια ρεαλιστική επιλογή για τη μείωση των εκπομπών C02.

Ωστόσο, οι απόψεις περί της δέσμευσης και της αποθήκευσης των εκπομπών C02 διίστανται. Ειδικότερα, υπάρχουν εκείνοι που τη χαρακτηρίζουν ως τροχοπέδη για την ενεργειακή μετάβαση, υπό τον φόβο πως θα λειτουργήσει ως πρόφαση ώστε να συνεχιστεί η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Τέλος, υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν πως είναι μια απαραίτητη διαδικασία για την επίτευξη μιας παγκόσμιας οικονομίας ανθρακικής ουδετερότητας έως το 2050.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.