Gati Shakti: το φιλόδοξο πρόγραμμα υποδομών της Ινδίας με φόντο την ανάπτυξη

Gati Shakti: το φιλόδοξο πρόγραμμα υποδομών της Ινδίας με φόντο την ανάπτυξη

60
Gati Shakti: το φιλόδοξο πρόγραμμα υποδομών της Ινδίας με φόντο την ανάπτυξη

Ένα πλάνο το οποίο περιλαμβάνει έργα υποδομών αξίας $1,35 τρισ. ανακοίνωσε η Ινδία, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες, σύμφωνα με ινδικά ειδησεογραφικά μέσα. Βασικοί στόχοι του φιλόδοξου project είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η επέκταση της χρήσης «καθαρών» καυσίμων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi.

Το πρόγραμμα, το οποίο ονομάζεται «Gati Shakti», φιλοδοξεί να υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων παραγωγών και να ενισχύσει την οικονομία της Ινδίας.

Υπενθυμίζεται πως, το τελευταίο δημοσιονομικό έτος, το ΑΕΠ της Ινδίας, η οποία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ασία, μειώθηκε κατά 7,3%, με την πανδημία να θέτει εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα, με αφορμή το «Gati Shakti», ο πρωθυπουργός Modi δήλωσε πως ένας εκ των στόχων της Ινδίας είναι η ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση, η οποία αναμένεται να έχει επιτευχθεί έως το 2047, βασισμένη στο φυσικό αέριο και στο υδρογόνο. Ο στόχος αυτός θεωρείται κρίσιμος, καθώς οι εισαγωγές ενέργειας της χώρας ανά έτος ανέρχονται σε παραπάνω από 12 τρισ., ρουπίες (περίπου $161,83 εκατ.).

Επιπλέον, ο Ινδός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η ανανεώσιμη ενεργειακή δυναμικότητα των 100 GW, την οποία είχε ως στόχο η Ινδία, επετεύχθη νωρίτερα του προγραμματισμένου, από τις αρχές Αυγούστου του 2021.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το κατά πόσο θα επηρεαστεί το θαλάσσιο εμπόριο ξηρών φορτίων (σιδηρομετάλλευμα, άνθρακας) από το project Gati Shakti και συνεπώς η ρότα των bulkers μεσοπρόθεσμα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.