Φρένο στην αύξηση των κινεζικών εισαγωγών LNG;

Φρένο στην αύξηση των κινεζικών εισαγωγών LNG;

115
Φρένο στην αύξηση των κινεζικών εισαγωγών LNG;

Το α΄ εξάμηνο του έτους χαρακτηρίστηκε από ισχυρή ζήτηση θαλάσσιων μεταφορών LNG, με την Κίνα να αποτελεί έναν εκ των πρωταγωνιστών αυτής της τάσης. Συγκεκριμένα, η πληθυσμιακά μεγαλύτερη χώρα του κόσμου κατέγραψε αύξηση 28% των θαλάσσιων εισαγωγών LNG σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2020. Η αύξηση των εισαγωγών της Κίνας αναμένεται να συνεχιστεί και το β΄ εξάμηνο του 2021, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, όμως με βραδύτερους ρυθμούς.

Ειδικότερα, η εκτιμώμενη αύξηση σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2020 είναι 12-13%, αναφέρουν αναλυτές. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραματίζει η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση του α΄ εξαμήνου, η οποία οδήγησε σε άνοδο των τιμών.

Υπενθυμίζεται πως το θαλάσσιο εμπόριο LNG δεν κινήθηκε βάσει της εποχικότητάς του το α΄ εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, η ζήτηση εμφανίστηκε εξαιρετικά αυξημένη το β΄ τρίμηνο του έτους, περίοδος η οποία παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από μείωση της ζήτησης.

Επιπλέον, η αυξητική τάση της ζήτησης LNG δεν παρατηρήθηκε μονάχα στην Κίνα και ως εκ τούτου αναμένεται μεγάλος ανταγωνισμός στις εισαγωγές το β΄ εξάμηνο, καθώς Ευρωπαίοι αγοραστές θα σπεύσουν να προμηθευτούν φορτία προκειμένου να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους.

Ωστόσο, η προμήθεια διά θαλάσσης δεν είναι η μοναδική επιλογή της ασιατικής χώρας. Άλλωστε, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, η Κίνα αύξησε την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 11% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020. Εκτός αυτού, η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω του δικτύου αγωγών της, αναμένεται να συνδράμει στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Τέλος, βάσει εκτιμήσεων, θα καταγραφεί ετήσια αύξηση 15-20% στις εισαγωγές LNG της Κίνας, με το «βλέμμα» της ασιατικής χώρας στραμμένο στην πρωτοκαθεδρία της Ιαπωνίας.

Φωτό: Garry Chapple/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.