Δεξαμενόπλοια: Οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου, ο παράγοντας Χ

Δεξαμενόπλοια: Οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου, ο παράγοντας Χ

234
Δεξαμενόπλοια: Οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου, ο παράγοντας Χ

Οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου κατέγραψαν ετήσιες μειώσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η αναπτυξιακή πορεία που παρατηρούνταν από τις αρχές του έτους. Μετά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας είναι μειωμένες κατά 5,7% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Συγκεκριμένα, οι κινεζικές εισαγωγές αργού μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2021 ήταν στους 301,9 εκατ. τόνους, σημειώνοντας πτώση 18,1 εκατ. τόνων συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Κατά την BIMCO, η μείωση αυτή είναι εμφανής κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των ροών την περασμένη χρονιά. Οι μεγαλύτερες χώρες εισαγωγών πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, εισήγαγαν πέρυσι ασυνήθιστα υψηλές ποσότητες στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν την πτώση των τιμών ως απόρροια των διενέξεων των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών του κόσμου. Ενδεικτικά, και σύμφωνα με τα στοιχεία της BIMCO, η Κίνα εισήγαγε 104,5 εκατ. τόνους πετρελαίου τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2020 έναντι 81,4 εκατ. τόνων φέτος.

Οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας από τους πέντε κορυφαίους προμηθευτές της έχουν σημειώσει πτώση. Ωστόσο, οριακή (-0,2%) ήταν η μείωση των ροών πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, τον κορυφαίο εξαγωγέα της Κίνας, το πρώτο επτάμηνο του έτους. Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν η Βραζιλία (-23,3%) και το Ιράκ (-20,9%) και αθροιστικά απέστειλαν στην Κίνα 5,8 εκατ. τόνους πετρελαίου λιγότερους απ’ ό,τι πέρυσι.

Εν κατακλείδι, η BIMCO αναφέρει ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έχει επηρεάσει σημαντικά την επιχειρηματικότητα στην ανατολική ακτή και σε σημαντικά λιμάνια. Ιδιαίτερα στη Σαγκάη τα περιοριστικά μέτρα επιδρούν αρνητικά στα containerships και στα bulkers, ενώ με βάση τα ανωτέρω η ζήτηση δεν μπορεί να θεωρηθεί ισχυρή για τα δεξαμενόπλοια.

Φωτό: EkahiDesign/PxHere

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.