ΑΝΕΜ: Σε ελληνικό ναυπηγείο η ναυπήγηση του νέου επιβατηγού πλοίου

ΑΝΕΜ: Σε ελληνικό ναυπηγείο η ναυπήγηση του νέου επιβατηγού πλοίου

632
ΑΝΕΜ: Σε ελληνικό ναυπηγείο η ναυπήγηση του νέου επιβατηγού πλοίου
Φωτό αρχείου ΑΝΕΜ: To πλοίο «Olympios Zeus»

Συνέντευξη Τύπου για την αναπτυξιακή πορεία και προοπτική της ΑΝΕΜ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Μαστιχαρίου)  παραχώρησε πρόσφατα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Α.Ν.Ε.Μ., Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Σακελλάρης Τηλιακός παρόντων του νομικού συμβούλου Μανόλη Χατζηάμαλλου, των μελών της διοίκησης, Μπάμπη Χαντάκαρου και Γιώργου Ψύρη.

Κατά τη συνέντευξη ανακοινώθηκε η  ναυπήγηση νέου  συμβατικού πλοίο 43 μέτρων με προϋπολογισμό 3,3 εκατομμύρια ευρώ.

Το πλοίο θα έχει μήκος 43 μέτρα, θα είναι μεταλλικό και θα ναυπηγηθεί σε Ελληνικό ναυπηγείο. Η ναυπήγηση ξεκινά τον Σεπτέμβριο και θα είναι έτοιμο για καθέλκυση  σε ένα χρόνο.
Θα αναπτύσσει  ταχύτητα 18-20 κόμβων, πρωτόκολλο για 300 επιβάτες, γκαράζ για 9 επιβατηγά οχήματα. Θα καλύπτει δρομολόγια στα νησιά του βόρειου και νότιου συγκροτήματος Δωδ/σου (Πάτμος, Λέρος, Σάμος, Λειψοί, Αστυπάλαια κτλ). Το πλοίο θα λειτουργεί ως συμβατικό και θα έχει απαγορευτικό τα 8 μποφόρ.

Το κόστος του πλοίου ανέρχεται σε 3,3 εκατομμύρια ευρώ , εκ των οποίων τα 2 εκατ. θα είναι από τραπεζικό δανεισμό και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους.

Ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς,  τόνισε πως σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα, γιατί υλοποιείται ο σχεδιασμός και το όραμα του Νικόλα Ζερβού, στο όνομα του οποίου θα αφιερωθεί  ένα νέο γήπεδο που θα χτιστεί από την ΑΝΕΜ.

Η Κως στη μετά covid εποχή, πρέπει να είναι πρωταγωνιστής τόνισε ο κ. Νικηταράς, σημειώνοντας, ότι  «προσδοκούμε  η Κως, να γίνει μητροπολιτικό κέντρο της Δωδ/σου».

Ο δήμαρχος επισήμανε πως η ΑΝΕΜ λειτουργεί συμπληρωτικά κι όχι ανταγωνιστικά, ενώ σημείωσε πως η Κως,  θα μπει στο πακέτο της fraport που θα πουλάει πακέτα διασύνδεσης δρομολογiων σε γειτονικά νησιά.

Ο πρόεδρος της ΑΝΕΜ Παναγιώτης Αβρίθης, επεσήμανε πως η επιχείρηση κινείται σε υγιείς βάσεις, δεν χρωστά πουθενά, ενώ ευχαρίστησε τον διευθύνοντα σύμβουλο Σάκη Τηλιακό και τα στελέχη της διοίκησης για την άριστη συνεργασία και την επίτευξη του οράματος του Νικόλα Ζερβού για την ναυπήγηση ενός σύγχρονου πλοίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΜ, Σάκης Τηλιακός, αναφέρθηκε στην πορεία της επιχείρησης στα 30 χρόνια λειτουργίας, ότι πάντα κινείται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, ενώ χρειάστηκε 1,5 χρόνος μελετών και προσπάθειες για να γίνει πράξη η ανάθεση της ναυπήγησης νέου πλοίου που να πληροί τα στάνταρτ της εγχώριας και διεθνούς ναυσιπλοΐας.  Ο κ. Τηλιακός τόνισε πως η ΑΝΕΜ είναι μια υγιής επιχείρηση  η οποία είχε στην κατοχή της 3 πλοία, στη συνέχεια  1  αυξάνοντας  το αποθεματικό της και τώρα αποφάσισε τη ναυπήγηση ενός νέου πλοίου, ανοίγοντας νέους ορίζοντες ανάπτυξης της ΑΝΕΜ.

Πηγή: www.rodiaki.gr

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.