
Τα δελφίνια του Θερμαϊκού κόλπου μελετούν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea καταγράφοντας το καθένα ξεχωριστά με το μοναδικό «δακτυλικό» του αποτύπωμα, που στα δελφίνια είναι το ραχιαίο πτερύγιο.
«Το πρόγραμμά μας, το Thermaikos Dolphin Project, που ξεκίνησε στα τέλη της άνοιξης με την υποστήριξη του SANIResort, περιλαμβάνει τη συστηματική παρακολούθηση των κητωδών του Θερμαϊκού Κόλπου με τη μέθοδο της φωτοαναγνώρισης, καθώς και την υλοποίηση εκπαιδευτικών εργαστηρίων για παιδιά, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τα κητώδη, αλλά και τη βιοποικιλότητα της χώρας μας γενικότερα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της iSea Αναστασία Χαρίτου.
Όπως εξηγεί, το σημείο αναγνώρισης των δελφινιών, «το δικό μας δηλαδή δακτυλικό αποτύπωμα», είναι στα δελφίνια το πτερύγιο. Με βάση αυτό γίνεται η καταγραφή και η μελέτη της αφθονίας και της κατανομής του είδους στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου.
«Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δύο διαφορετικά είδη δελφινιών στην περιοχή, τα Ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus) και τα Κοινά δελφίνια (Delphinus delphis). Τα Ρινοδέλφινα αποτελούν το πιο κοινό είδος δελφινιών στην Ελλάδα και απαντώνται συχνά σε παράκτιες περιοχές. Αντίθετα, ο πληθυσμός των “άλλοτε” Κοινών δελφινιών έχει πλέον μειωθεί εξαιρετικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες, καθιστώντας τα σπάνια».
Σημειώνεται ότι το Κοινό δελφίνι θεωρείται πλέον κινδυνεύωον καθώς το είδος έχει μειωθεί αισθητά στη Μεσόγειο λόγω της υπεραλίευσης της τροφής του και της εμπλοκής του σε αλιευτικό εξοπλισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με την iSea, παρά τη γενικευμένη μείωση του Μεσογειακού πληθυσμού του είδους, το Βόρειο Αιγαίο συνιστά μια περιοχή στην οποία υπάρχει σε αρκετά μεγάλη αφθονία ακόμα και σήμερα. Το Ρινοδέλφινο συναντάται συχνά κοντά στις ακτές του Β. Αιγαίου, αν και ο πληθυσμός του έχει μειωθεί σημαντικά στη Μεσόγειο και πλέον το είδος θεωρείται τρωτό.
Σύμφωνα με την κ. Χαρίτου, «βασικός στόχος του προγράμματος αποτελεί αφενός η συστηματική έρευνα της κατανομής και συμπεριφοράς των δελφινιών, που μόνιμα ή περιστασιακά βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και η καταγραφή της συμπεριφοράς τους στο φυσικό περιβάλλον και μάλιστα σε μια περιοχή με σημαντική βιοποικιλότητα, αλλά και σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες για την οικονομία της χώρας».
«Επιπλέον,» συνεχίζει, «μας ενδιαφέρει η προώθηση της πλούσιας βιοποικιλότητας της περιοχής ανάμεσα σε ντόπιους και τουρίστες, με στόχο την «εξερεύνησή» της σε δραστηριότητες που προάγουν την επιστημονική έρευνα, αλλά δίνουν παράλληλα την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή και να ενημερωθεί για την άγρια ζωή μέσα στο ίδιο το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να παρεμβαίνει σε αυτό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: Gilles Lagnel/ Pixabay
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η κυβερνοασφάλεια των συστημάτων OT (Operational Technology) αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις πλωτές μονάδες παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO). Σε μονάδες όπως τα FPSO,…
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2% τον Ιούνιο του 2025, από 1,9% τον Μάιο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση της…
Με ταχύτατους ρυθμούς βαίνει η επέκταση του στόλου της CMA CGM, με την γαλλική εταιρεία τακτικών γραμμών να γιορτάζει πρόσφατα τα «βαφτίσια» ενός ακόμη…
Καθώς οι συμφωνίες μακροχρόνιας προμήθειας LNG κερδίζουν συνεχώς έδαφος, η BP «έκλεισε» πρόσφατα ένα σημαντικό deal με ιταλικό άρωμα. Συγκεκριμένα, η BP υπέγραψε μακροχρόνια…
Καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για την αποανθρακοποίηση της ναυτιλίας τακτικών γραμμών, οι liner κολοσσοί «ποντάρουν» ολοένα και περισσότερο στη μεθανόλη ως εναλλακτικό καύσιμο. Στο…
Καθώς η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο της εκεχειρίας Ισραήλ-Ιράν, η ναυτιλιακή κίνηση στα Στενά του Ορμούζ…
Η First Quantum Minerals Ltd. άρχισε να μεταφέρει εκ νέου αποθέματα χαλκού από το ορυχείο της στον Παναμά, 19 μήνες μετά το κλείσιμο της…
Την παραλαβή ενός νεότευκτου LNG carrier, που θα ναυλωθεί στον καταριανό κολοσσό QatarEnergy, ανακοίνωσε η Knutsen LNG France. To «MRAIKH», μεταφορικής ικανότητας 174.000 κ.μ.,…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ