Διώρυγα Παναμά: Οι πρωτοβουλίες για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών

Διώρυγα Παναμά: Οι πρωτοβουλίες για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών

73
Διώρυγα Παναμά: Οι πρωτοβουλίες για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών

Και φέτος από την 1η Αυγούστου έως την 30η Νοεμβρίου η Διώρυγα του Παναμά προωθεί την εφαρμογή των συστάσεων του ΙΜΟ για την ταχύτητα και την πλοήγηση των πλοίων με στόχο την προστασία των φαλαινών, των δελφινιών και άλλων μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών καθώς ξεκινά η περίοδος μετανάστευσής τους.

Σε συμφωνία με τις συστάσεις του ΙΜΟ, τα πλοία που ταξιδεύουν από και προς τη Διώρυγα μέσω του Ατλαντικού ή του Ειρηνικού, θα πρέπει κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, να παραμένουν σε καθορισμένες περιοχές πλοήγησης γνωστές ως Traffic Separation Schemes (TSS). Επίσης, η ταχύτητα των πλοίων που ταξιδεύουν μέσω των περιοχών αυτών στην πλευρά του Ειρηνικού της Διώρυγας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 10 κόμβους, μια πρακτική γνωστή και ως Vessel Speed Reduction (VSR).

Τα μέτρα αυτά, τα οποία εφαρμόστηκαν πρώτη φορά από τη Διώρυγα του Παναμά το 2014, έχουν μειώσει αισθητά την πιθανότητα συγκρούσεων πλοίων με φάλαινες ή δελφίνια διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και τον έλεγχο των πλοίων που διέρχονται της Διώρυγας.

«Όταν αναφερόμαστε στη βιωσιμότητα της Διώρυγας, λαμβάνουμε υπόψη την προστασία και την ευημερία όλου του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας», ανέφερε ο κ. Ricaurte Vásquez Morales, επικεφαλής της Διώρυγας του Παναμά προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν μια μικρή αλλαγή η οποία ωστόσο κάνει τη διαφορά για την προστασία της θαλάσσιας πανίδας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.