RINA: Πρωτοβουλία ενίσχυσης της διαθεσιμότητας LNG ως εναλλακτικού καυσίμου

RINA: Πρωτοβουλία ενίσχυσης της διαθεσιμότητας LNG ως εναλλακτικού καυσίμου

75
RINA: Πρωτοβουλία ενίσχυσης της διαθεσιμότητας LNG ως εναλλακτικού καυσίμου
Φωτό: Sergio Souza/Unsplash

Ο νηογνώμονας RINA σύναψε μια σύμβαση-πλαίσιο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) για την υποστήριξη πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην αύξηση της διαθεσιμότητας του LNG ως καυσίμου, μέσω της δημιουργίας νέων σταθμών ανεφοδιασμού αλλά και αποθήκευσης οι οποίοι θα βρίσκονται στη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα.

Το σημαντικό και στρατηγικό αυτό έργο, στοχεύει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας, καθιστώντας το LNG ευρύτερα διαθέσιμο για χρήση από πορθμεία, κρουαζιερόπλοια και άλλες τουριστικές δραστηριότητες, και ενισχύοντας παράλληλα την εφοδιαστική του αλυσίδα. Ο RINA θα παρέχει μια ευέλικτη επιλογή υπηρεσιών που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη σκοπιμότητα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των έργων σε διαφορετικές περιοχές.

Ο νηογνώμονας πρόκειται να παρέχει ένα σύνολο υπηρεσιών οι οποίες θα βοηθήσουν τις Λιμενικές Αρχές να καθορίσουν ποιες τοποθεσίες είναι κατάλληλες, από μεριάς ασφάλειας αλλά και τεχνικής και οικονομικής βιωσιμότητας, προκειμένου να κατασκευαστούν σταθμοί ανεφοδιασμού LNG μικρής κλίμακας ή εγκαταστάσεις αποθήκευσης LNG. Συνολικά ο RINA θα παρέχει οκτώ διαφορετικές υπηρεσίες, από τις οποίες μπορεί να επιλέξει η εκάστοτε Λιμενική Αρχή ανάλογα με τους στόχους της. Οι εν λόγω υπηρεσίες περιλαμβάνουν ανάλυση των ελλείψεων του κανονιστικού πλαισίου και αξιολόγηση των εφαρμοζόμενων προτύπων, μελέτη σκοπιμότητας, καθορισμός κριτηρίων αποδοχής κινδύνου, ανάλυση χώρου, ναυτική ανάλυση , αναγνώριση κινδύνων, ποσοτική εκτίμηση των κινδύνων και μελέτη κινδύνου σύγκρουσης πλοίων.

Η σύμβαση-πλαίσιο θα ισχύει για τέσσερα χρόνια και σε αυτή περιλαμβάνονται έως τώρα 22 χώρες, με την EMSA να έχει τη δυνατότητα προσθήκης επιπλέον χωρών κατά την περίοδο της συμφωνίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.