Νίγηρας: Δώδεκα νεκροί από επιδημία χολέρας

Νίγηρας: Δώδεκα νεκροί από επιδημία χολέρας

169
Νίγηρας: Δώδεκα νεκροί από επιδημία χολέρας
Φωτο: Αρχείου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια επιδημία χολέρα στον νότιο Νίγηρα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και να μολυνθούν άλλοι 201 σε τρεις περιοχές της χώρας, με τις καταρρακτώδεις βροχές που σημειώνονται να συμβάλλουν στην περαιτέρω διασπορά της νόσου, έγινε σήμερα γνωστό από τον υπουργό Υγείας της χώρας.

Η χολέρα είναι βακτηριακό νόσημα που μπορεί να μεταδοθεί με την πόση μολυσμένου νερού ή τη βρώση μολυσμένης τροφής και πλήττει κυρίως το έντερο, με συχνότερα συμπτώματα τους εμετούς, τη διάρροια, την οξεία αφυδάτωση και την κόπωση. Μεταδίδεται πολύ εύκολα και μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία έγκαιρα.

Η νότια γείτονας του Νίγηρα, η Νιγηρία, βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με ένα ξέσπασμα χολέρας, που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 653 ανθρώπους από τον Μάρτιο, στις 22 από τις 36 πολιτείες της. Οκτώ πολιτείες της Νιγηρίας έχουν υποβάλει αναφορές για πιθανά κρούσματα χολέρας μέσα στο 2021, σύμφωνα με το Νιγηριανό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (NCDC). Συνολικά, από τον Ιανουάριο μέχρι και τα τέλη Μαίου είχαν καταγραφεί 1.746 πιθανά κρούσματα χολέρας και 50 θάνατοι στις πολιτείες αυτές. Πάνω από τα μισά επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν παιδιά 5-14 ετών.

Οι υγειονομικές αρχές του Νίγηρα πιστεύουν πως οι δύο επιδημίες συνδέονται.

«Τα περισσότερα κρούσματα συνδέονται με μια επιδημία που μαίνεται εδώ και αρκετούς μήνες σε γειτονικές, διασυνοριακές περιοχές, όπου υπάρχει σημαντική μείξη διασυνοριακών πληθυσμών», επισήμανε, σε μια ανακοίνωση, ο υπουργός Υγείας Ίντι Ιλιάσου Μαϊνασάρα.

Η προηγούμενη επιδημία χολέρας στον Νίγηρα καταγράφηκε στις ίδιες περιοχές το 2018, σύμφωνα με τον ίδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.