Άνεμος αισιοδοξίας για την κρουαζιέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Άνεμος αισιοδοξίας για την κρουαζιέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο

72
Άνεμος αισιοδοξίας για την κρουαζιέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Θετικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις για το κλάδο κρουαζιέρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς από την Δευτέρα 2 Αυγούστου, τέθηκαν σε ισχύ νέοι ταξιδιωτικοί κανόνες που σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των διεθνών δρομολογίων. Συγκεκριμένα, πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και τις «πορτοκαλί» Ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι απαραίτητο να τίθενται σε καραντίνα, αλλά ούτε και να υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19 οκτώ μέρες μετά την άφιξη τους, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Ωστόσο, θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ προτού αποχωρήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και ένα ακόμη PCR τεστ, δύο μέρες μετά την άφιξη τους στη χώρα.

Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελούν ταξιδιώτες που πριν την άφιξη τους στη χώρα, βρέθηκαν στη Γαλλία. Ειδικότερα, όσοι ταξιδιώτες είχαν βρεθεί στη Γαλλία έως και δέκα μέρες προτού φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα υποχρεούνται σε καραντίνα δέκα ημερών. Ακόμη, θα υποβάλλονται σε δύο τεστ για την Covid-19 μετά την άφιξη τους, ένα την δεύτερη μέρα ή

νωρίτερα και ένα την όγδοη μέρα ή νωρίτερα. Οι συγκεκριμένες οδηγίες θα ισχύσουν και για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

Υπενθυμίζεται πως ενώ οι εγχώριες κρουαζιέρες είχαν επιτραπεί από τον Μάιο, δεν ίσχυσε το ίδιο για τις διεθνείς. Με τη χαλάρωση των μέτρων η κυβέρνηση ελπίζει στην «αναζωογόνηση» του κλάδου, αλλά και των άμεσα εξαρτώμενων οικονομικών κλάδων, όπως των ταξιδιωτικών γραφείων, των ξενοδοχείων, των τουριστικών οδηγών και των λιμανιών.

Πάντως, παρά τις αλλαγές που επιφέρουν αυτά τα μέτρα «χαλάρωσης», η επανεκκίνηση των διεθνών κρουαζιέρων στο Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα καθυστερήσει, καθώς σημαντικές εταιρείες του κλάδου δεν έχουν προγραμματίσει δρομολόγια πριν τον Σεπτέμβριο.

Ο κλάδος της κρουαζιέρας επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία Covid-19, με εταιρείες όπως η Carnival των ΗΠΑ να σημειώνει ζημιές $10 δισ. το 2020 (σε αντίθεση με τα κέρδη $3 δισ. του 2019). Τέλος, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυσαν παγκοσμίως το 2020, μειώθηκε σημαντικά και η συνεισφορά του κλάδου στη παγκόσμια οικονομία, η οποία το 2019 ήταν της τάξεως των $154 δισ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.