Βηρυτός: νέα στοιχεία για την έκρηξη, λίγο πριν την τραγική «επέτειο»

Βηρυτός: νέα στοιχεία για την έκρηξη, λίγο πριν την τραγική «επέτειο»

472
Βηρυτός: νέα στοιχεία για την έκρηξη, λίγο πριν την τραγική «επέτειο»

Λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από το πολύνεκρο δυστύχημα που έπληξε το λιμάνι στη Βηρυτό, έρευνα του FBI αποκαλύπτει πως τα χημικά που εξερράγησαν, ήταν μονάχα μέρος της συνολικής ποσότητας, που ήταν αποθηκευμένα στις ειδικές εγκαταστάσεις εντός του λιμένα. Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η αναφορά του FΒΙ συντάχθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2020.

Υπενθυμίζεται πως το 2013, 2.754 τόνοι νιτρικής αμμωνίας (NH4NO3) έφθασαν στο λιμάνι της Βηρυτού και αποθηκεύτηκαν εκεί. Επτά χρόνια αργότερα, μόλις περίπου το ένα πέμπτο της ποσότητας αυτής (περίπου 552 τόνοι) «οδήγησε» στην έκρηξη, η οποία άφησε πίσω της, περισσότερους από 200 νεκρούς

Επιπλέον, ανώτερος Λιβανέζος αξιωματούχος δήλωσε πως τα αποτελέσματα των ερευνών των τοπικών αρχών συμφωνούν με εκείνα του FBI.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε πως δεν υπάρχουν ακλόνητα συμπεράσματα ως προς τον λόγο που η ποσότητα που εξερράγη ήταν τόσο μικρή, συγκρινόμενη φυσικά με την ποσότητα που είχε αποθηκευτεί αρχικά. Μία θεωρία είναι πως εκλάπη. Μία δεύτερη, πως ενώ όλη η ποσότητα βρισκόταν στην αποθήκη, μόνο ένα μέρος της εξερράγη, με την υπόλοιπη να εκτοξεύεται προς τη θάλασσα.

Όποια και αν είναι η πραγματικότητα, αρκετές αναπάντητες ερωτήσεις παραμένουν. Όπως για παράδειγμα, γιατί ένα τεράστιο φορτίο νιτρικής αμμωνίας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή λιπασμάτων και βομβών, είχε παραμείνει αφύλαχτο, στην πρωτεύουσα του Λίβανου, για επτά χρόνια.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.