Ocean REFuel: Η εύρεση τρόπων εκμετάλλευσης της ενέργειας των ωκεανών σε πρώτο...

Ocean REFuel: Η εύρεση τρόπων εκμετάλλευσης της ενέργειας των ωκεανών σε πρώτο πλάνο

49
Ocean REFuel: Η εύρεση τρόπων εκμετάλλευσης της ενέργειας των ωκεανών σε πρώτο πλάνο

Στην εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων για την παραγωγή και την αποθήκευση καθαρών πηγών ενέργειας στοχεύει το εγχείρημα Ocean REFuel. Το project έχει αξία £10 εκατ. (περίπου $13,78 εκατ.) και θα ηγηθεί αυτού το Πανεπιστήμιο Strathclyde της Σκωτίας. Συγκεκριμένα, το εγχείρημα θα διερευνήσει τρόπους μετατροπής της ενέργειας που παρέχεται από τους ωκεανούς (αιολική και θαλάσσια) σε καύσιμα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θέρμανση, για την αποθήκευση ενέργειας αλλά και στον κλάδο των μεταφορών.

Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί από το Ερευνητικό Συμβούλιο Μηχανικής και Φυσικών Επιστημών (EPSRC), λοιπά συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρείες. Συνολικά, 28 συνέταιροι από τον χώρο της βιομηχανίας θα συμμετάσχουν, μεταξύ των οποίων η BP και η Scottish Power.

Επιπλέον, το εγχείρημα δύναται να βοηθήσει στην απανθρακοποίηση του πλανήτη. Ειδικότερα, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν επιτύχει σημαντικά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δεν ισχύει το ίδιο για άλλες χρήσεις τους, όπως στη θέρμανση, στα βαριά οχήματα μεταφοράς και στις αερομεταφορές. Το Ocean REFuel θα επικεντρωθεί στις δυσκολίες που προκύπτουν επί της αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας, της ανανεώσιμης θέρμανσης και της απανθρακοποίησης των μεταφορών.

Επιπρόσθετα, το υδρογόνο και η αμμωνία εμπεριέχονται στις βλέψεις του εγχειρήματος.

Το project θα αξιολογήσει τη δυνατότητα των φυσικών πόρων να παράγουν καθαρή ενέργεια, συμβάλλοντας στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα.

Υπενθυμίζεται πως από τις 31 Οκτώβριου έως τις 12 Νοεμβρίου του 2021 η Σκωτία θα φιλοξενήσει τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.