
Ως πρωτοπόρος στην τεχνολογία ηλεκτρόλυσης η οποία εφαρμόζεται στα συστήματα επεξεργασίας θαλάσσιου έρματος, η Techcross αριθμεί σήμερα 3.762 εγκαταστάσεις και παραδόσεις του καινοτόμου της συστήματος Electro-Cleen System (ECS).
Εκτός από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το ECS, όπως το ότι δεν απαιτείται φιλτράρισμα του νερού, το μικρό περιβαλλοντικό του αποτύπωμα ,η ευελιξία εγκατάστασης και η ανταγωνιστική του τιμή σε συνδυασμό με ένα παγκόσμιο δίκτυο after sales υπηρεσιών, ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στην επιτυχία του συστήματος είναι η παροχή καινοτόμων λύσεων εγκατάστασης για διάφορετικούς τύπους πλοίων, ελαχιστοποιώντας τα CAPEX και OPEX, μέσω διαρκούς έρευνας και ανάπτυξης.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η διαχείριση του έρματος που αποθηκεύεται στην πρυμναία δεξαμενή ζυγοστάθμισης (After Peak Tank -APT) των δεξαμενόπλοιων. Στο κομμάτι αυτό η Techcross παρέχει μια καινοτόμο διάταξη εγκατάστασης BWTS η οποία απαλλάσσει τους πλοιοκτήτες από την ανάγκη εγκατάστασης ξεχωριστής μονάδας επεξεργασίας θαλάσσιου έρματος για το APT, εξοικονομώντας τους έτσι περισσότερα από 100 χιλιάδες δολάρια που θα κόστιζε μια τέτοια επιπλέον εγκατάσταση.
Στην περίπτωση πάλι δεξαμενόπλοιων με βυθιζόμενες αντλίες, στα οποία γενικά εγκαθίστανται συστήματα επεξεργασίας έρματος ανθεκτικά στις εκρήξεις σε ειδικά σχεδιασμένους χώρους στο κατάστρωμα με αρκετά μεγάλο κόστος εγκατάστασης, η Techcross προσφέρει μια πατενταρισμένη εναλλακτική λύση. Η λύση αυτή περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός απλού συστήματος BWTS στο μηχανοστάσιο, αξιοποιώντας τις αντλίες φωτιάς/γενικής χρήσης ή και προσθέτοντας επιπλέον αντλίες έρματος για τις διαδικασίες ερματισμού, και χρησιμοποιώντας τις βυθιζόμενες αντλίες μόνο για τις διαδικασίες αφερματισμού. Η εν λόγω λύση παρέχει τεράστια οφέλη στους πλοιοκτήτες τόσο σε θέματα ασφάλειας όσο και σε ότι αφορά τα κόστη αγοράς και εγκατάστασης του συστήματος.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου δύο ώρες, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στις συνομιλίες παρευρέθηκαν…
Η Αιθιοπία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής της…
Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα διατηρεί την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση…
Άνοδο 5% κατέγραψε η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2024, με τον όγκο των τραπεζικών δανείων να ανέρχονται σε $53,51 δισ., σύμφωνα με δεδομένα…
Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι…
Στην περαιτέρω ενδυνάμωση της πολύπλευρης συνεργασίας τους στοχεύουν Μπραζίλια και Πεκίνο, καθώς η βραζιλιάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο σημαντικές συνεργασίες με κινεζικές εταιρείες. Η πρώτη…
Παρότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είθισται να διατηρούν τα ηνία στις παραγγελίες δεξαμενόπλοιων, η δραστηριότητα των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε μια αμφίρροπη «μάχη». Ειδικότερα,…
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι παραδόσεις αεροσκαφών της Boeing τον περασμένο Απρίλιο, παρά τους εμπορικούς τριγμούς ΗΠΑ και Κίνας. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα έλαβε χώρα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ