Πειρατικές επιθέσεις στη Νιγηρία: Στο κάδρο της διεθνούς ναυτιλίας

Πειρατικές επιθέσεις στη Νιγηρία: Στο κάδρο της διεθνούς ναυτιλίας

276
Πειρατικές επιθέσεις στη Νιγηρία: Στο κάδρο της διεθνούς ναυτιλίας

Την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 εγκαινιάστηκαν οι συζητήσεις του Gulf of Guinea Maritime Coordination Forum/Shared Awareness and Deconfliction (GoG-MCF/SHADE). Κατά την εναρκτήρια αυτή συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, κ. Kitack Lim, χαιρέτισε την έναρξη ενός νέου πλαισίου συνεργασίας για την καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων στον Κόλπο της Γουινέας.

Ο κ. Lim δήλωσε ότι η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων τόσο του ΙΜΟ όσο και του ίδιου προσωπικά. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Η διεθνής ναυτιλία υποφέρει. Η πειρατεία και η ένοπλη ληστεία συνεχίζουν να βλάπτουν την οικονομία και το εμπόριο. Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια και αυτές οι παράνομες ενέργειες πρέπει να παύσουν. Τώρα είναι η ώρα για να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των παράκτιων κρατών της περιοχής καθώς και αρκετές ναυτικές δυνάμεις από όλο τον κόσμο. Πέραν του ΙΜΟ, η ναυτιλιακή βιομηχανία εκπροσωπήθηκε και από την BIMCO, το ICS, την INTERCARGO, την INTERTANKO καθώς και τον OCIMF.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Guy Platten, Γενικός Γραμματέας του ICS, αναγνώρισε τις μέχρι τώρα προσπάθειες των κρατών που βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου της Γουινέας για την πάταξη της πειρατείας, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη για την ανάπτυξη περισσότερων στρατιωτικών δυνάμεων από χώρες που δεν ανήκουν στην περιοχή. Ταυτόχρονα, ο κ. Platten επισήμανε ότι: «Το Deep Blue Project της Νιγηρίας είναι αξιοσημείωτο. Είναι μακράν το πιο φιλόδοξο και πιο πολλά υποσχόμενο έργο στην περιοχή αυτή τη χρονική στιγμή και έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα πάντα στον τομέα της καταπολέμησης της πειρατείας».

Συνολικά έχουν δημιουργηθεί τρεις ομάδες εργασίας, στόχος των οποίων είναι να ασχοληθούν με διάφορες πτυχές των επιχειρήσεων για την επιβολή του νόμου. Έχει καταστεί σαφές ότι το έργο τους θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και θα βασιστεί στην αμοιβαία κατανόηση όλων των εταίρων που εμπλέκονται.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.