Τέλος στην εξόρυξη πετρελαίου στη Γροιλανδία

Τέλος στην εξόρυξη πετρελαίου στη Γροιλανδία

279
Τέλος στην εξόρυξη πετρελαίου στη Γροιλανδία

Οποιαδήποτε φιλοδοξία της Γροιλανδίας να εξορύξει πετρέλαιο εγκαταλείπεται, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει πως θα παύσει στρατηγικές ανακάλυψης πετρελαίου και πως δεν θα εκδίδει πλέον άδειες εξερεύνησης των φυσικών της πόρων. Συγκεκριμένα, η αναστολή τέθηκε σε ισχύ στις 24 Ιουνίου 2021.

Η εξερεύνηση, που είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1970, με σημαντικές εταιρείες να συμμετέχουν (Shell, Chevron, ExxonMobil, Eni), θα παύσει το 2028, οπότε και θα λήξει η τελευταία από τις τέσσερις ενεργές άδειες εξερεύνησης. Έως τότε οι τέσσερις αυτές άδειες θα διατηρήσουν την ισχύ τους, εφόσον οι κάτοχοί τους μετέχουν ενεργά σε διαδικασίες εξερεύνησης.

Όπως ανέφερε το Reuters, η απόφαση της κυβέρνησης ελήφθη έπειτα από εκτεταμένες έρευνες, που ανέδειξαν πως η εξόρυξη πετρελαίου θα οδηγούσε σε λιγοστά έσοδα ή ζημίες για την οικονομία της Γροιλανδίας. Πέραν της οικονομικής πτυχής, μεγάλη ανησυχία υπήρχε και για τις επιπτώσεις τόσο της εξερεύνησης όσο και των πιθανών εξορύξεων στα παρθένα νερά της Αρκτικής.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν είναι ανεπάντεχη. Η περιβαλλοντική ατζέντα του κυβερνώντος κόμματος της Κοινότητας των Ινουίτ είχε γίνει ξεκάθαρη από τους πρώτους μήνες του έτους μέσω της τήρησης των προεκλογικών του δεσμεύσεων να σταματήσει τα πλάνα εξόρυξης ουρανίου και σπάνιων μεταλλευμάτων που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο Kvanefjeld.

Το σχέδιο Kvanefjeld είχε προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, καθώς μέσω αυτού η Γροιλανδία θα μπορούσε να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο παραγωγό ουρανίου και σπάνιων μεταλλευμάτων στη Δύση. Άλλωστε, θα αποτελούσε εναλλακτική πηγή από το τωρινό μονοπώλιο της Κίνας, η οποία κατέχει το 90% της παραγωγής ουρανίου και σπάνιων μεταλλευμάτων. Η σπουδαιότητα του ουρανίου έγκειται στη χρήση του για την κατασκευή όπλων, ενώ η σπουδαιότητα των σπάνιων μεταλλευμάτων στη χρήση τους στον τεχνολογικό τομέα.

Φωτό: Magnus Kristensen/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.