Αισιοδοξία σε παγκόσμιο επίπεδο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας

Αισιοδοξία σε παγκόσμιο επίπεδο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας

212
Αισιοδοξία σε παγκόσμιο επίπεδο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας

Χαρακτηριστική είναι η μείωση των ληστρικών επιθέσεων με τη χρήση όπλων σε πλοία που πλέουν σε ασιατικά νερά το α΄ εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, το δελτίο Τύπου που συνέταξε το κέντρο ελέγχου πληροφοριών ReCAAP κάνει λόγο για συνολικά 37 περιστατικά, εκ των οποίων τα δύο ήταν απλώς απόπειρες, που δεν εξελίχθηκαν σε επιθέσεις. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε μείωση κατά 35% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2020, ενώ μέχρι στιγμής κανένα από τα περιστατικά δεν αφορά απόπειρα πειρατείας.

Ταυτόχρονα, θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η αναφορά του IMB Piracy Reporting Centre, καθώς οι πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις στα διεθνή ύδατα υποχώρησαν σε χαμηλά 27 ετών το α΄ εξάμηνο. Ειδικότερα, τα περιστατικά αυτά παγκοσμίως ήταν 68, δηλαδή περίπου 31% μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Πάντως, η μείωση των περιστατικών δεν ήταν καθολική. Ενώ μείωση παρατηρήθηκε σε πολλές περιοχές, όπως στο Μπανγκλαντές, στην Ινδία, στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες, στο Βιετνάμ και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, υπήρξε αύξηση των περιστατικών στα στενά της Σιγκαπούρης σε σχέση με τα επίπεδα του α΄ εξαμήνου του 2020.

Ενώ, βάσει του ReCAAP, η αύξηση στα στενά της Σιγκαπούρης είναι της τάξεως των πέντε περιστατικών, ίσως να είναι ανησυχητική επειδή ακριβώς λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου στον υπόλοιπο κόσμο η ναυσιπλοΐα παρουσίασε ασφαλέστερη εικόνα.

Φωτό: ECPAD /SCH NICOLAS NELSON/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.