Cosco: Διεύρυνση του χαρτοφυλακίου στη Σαουδική Αραβία

Cosco: Διεύρυνση του χαρτοφυλακίου στη Σαουδική Αραβία

118
Cosco: Διεύρυνση του χαρτοφυλακίου στη Σαουδική Αραβία

Η κινεζική εταιρεία COSCO επεκτείνεται στη Σαουδική Αραβία μέσω της απόκτησης σημαντικού ποσοστού του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων Red Sea Gateway Terminal (RSGT) του λιμανιού της Τζέντα, έπειτα από συμφωνία που είχε οριστικοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021. Συγκεκριμένα, η Cosco Shipping Ports Limited (CSPL) απέκτησε το 20% του RSGT, με ένα 20% να κατέχει πλέον το δημόσιο επενδυτικό ταμείο PIF της Σαουδικής Αραβίας και το υπόλοιπο 60% να παραμένει σε μετόχους.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι εμπορικές σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Κίνας έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, με τη Σαουδική Αραβία να εκθρονίζει τη Ρωσία από τη θέση του πρώτου προμηθευτή πετρελαίου προς την Κίνα, από το 2020 και έπειτα. Επιπλέον, υπενθυμίζεται πως, τον Σεπτέμβριο του 2016, η Cosco Shipping υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Βασιλική Επιτροπή της Σαουδικής Αραβίας για τη χρηματοδότηση και την ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι του Jazan και στο κέντρο πολλαπλών υπηρεσιών και logistics στην πόλη Yanbu.

Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, πως η στρατηγική επέκταση της Κίνας εξελίσσεται την τελευταία δεκαετία, με φόντο το πιο μεγαλεπήβολο μελλοντικό έργο της χώρας, το One Belt One Road Initiative (OBOR), που στοχεύει στη σύνδεση και στη συνεργασία χωρών της Ευρασίας.

Ενώ η μερική απόκτηση του τερματικού σταθμού RSGT δεν δείχνει να συνδέεται άμεσα με το OBOR, σε περίπτωση που υπάρξουν σχέδια συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, όλα δύνανται να αλλάξουν. Συγκεκριμένα, αν οι πρωτεύουσες Ριάντ και Τεχεράνη συνδεθούν σιδηροδρομικά, θα δημιουργηθεί ταυτόχρονα έμμεση σύνδεση του λιμανιού Τζέντα με την Τεχεράνη, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει αποφασίσει τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού με την πρωτεύουσα Ριάντ, μέσω του έργου Saudi Landbridge. Η πιθανή σύνδεση με το OBOR έγκειται στο γεγονός πως η Τεχεράνη αποτελεί πόλη-σταθμό της πρωτοβουλίας στη Μέση Ανατολή.

Φωτό: Wallace Woon/ AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.