Χάος στα λιμάνια της Νότιας Αφρικής

Χάος στα λιμάνια της Νότιας Αφρικής

1143
Χάος στα λιμάνια της Νότιας Αφρικής

Ο λιμενικός βραχίονας της κρατικής εταιρείας logistics Transnet της Νότιας Αφρικής κήρυξε σε κατάσταση ανωτέρας βίας (force majeure) τη σιδηροδρομική γραμμή Natcor, που συνδέει τις επαρχίες Gauteng και KwaZulu-Natal, λόγω των κοινωνικών αναταραχών στη χώρα. Με την κίνηση αυτή λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Νότια Αφρική, ενδέχεται να επηρεαστούν σημαντικά προσοδοφόροι παραγωγικοί τομείς για τη χώρα, όπως οι εξαγωγές μεταλλευμάτων και φρέσκων προϊόντων.

Η σιδηροδρομική γραμμή μήκους 688 χλμ. συνδέει ορυχεία και φάρμες στα βόρεια της χώρας με τα λιμάνια Durban και Richards Bay, από όπου εξάγονται εμπορευματοκιβώτια προς κύριες αγορές της Ασίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Με ανακοίνωσή της η Transnet ενημερώνει ότι όσοι πελάτες επηρεάζονται από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν ειδοποιηθεί και προσθέτει ότι εργάζεται για την εξεύρεση λύσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ροή αγαθών από και προς τη Νότια Αφρική.

Με την ανωτέρα βία, τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, μέσω ρήτρας στα συμβόλαια, αποδεσμεύονται από οποιαδήποτε υποχρέωση όταν προκύπτει ένα γεγονός το οποίο δεν μπορεί να ελεγχθεί και να προβλεφθεί από τις δύο πλευρές.

Και ενώ οι εταιρείες εξόρυξης μεταλλευμάτων και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων μπορούν να αναμένουν μέχρι την επανέναρξη της λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής για τις εξαγωγές, δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο με τους παραγωγούς φρέσκων φρούτων και λαχανικών, οι οποίοι βλέπουν τα προϊόντα τους να σαπίζουν στα λιμάνια, με αποτέλεσμα να χάνονται καθημερινά εισοδήματα εκατομμυρίων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η Νότια Αφρική εξήγαγε 146 εκατ. παλέτες εσπεριδοειδών, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση παγκοσμίως.

Φωτό: Liza Watkins/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.