Η παγκόσμια οικονομία ζεσταίνει τις μηχανές της

Η παγκόσμια οικονομία ζεσταίνει τις μηχανές της

74
Η παγκόσμια οικονομία ζεσταίνει τις μηχανές της

Η τράπεζα της Κίνας (BoC) προβλέπει ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το δεύτερο μισό του έτους λόγω της εμβολιαστικής καμπάνιας, ενώ ειδικά για το τρίτο τρίμηνο βλέπει ανάπτυξη 5,8%.

Η αναφορά της BoC κάνει λόγο για ανάκαμψη των επιπέδων παραγωγής και κατανάλωσης, μετά τις ολέθριες συνέπειες της πανδημίας Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την κινεζική οικονομία, σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού Anadolu, το πρώτο εξάμηνο του 2021 το εμπόριο της ασιατικής χώρας αυξήθηκε κατά 27,1% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, φτάνοντας τα $2,79 τρισ., το οποίο σημαίνει αύξηση της τάξεως του 22,8% σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τονίζει παράλληλα ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης έλαβε χώρα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση πάνω από 50% στον ρυθμό αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) μεταξύ πρώτου και δεύτερου τριμήνου.

Η μείωση του ρυθμού οφείλεται στα αυξανόμενα κόστη πρώτων υλών και στην έλλειψη προσφοράς. Αναλυτές της ιαπωνικής εταιρείας Nomura υποστηρίζουν πως στο δεύτερο μισό του έτους η πτωτική πίεση στα επίπεδα ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας θα αυξηθεί, καθώς ανεπτυγμένες οικονομίες θα ξανανοίξουν, με αποτέλεσμα την πτώση των εξαγωγών.

Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης άνω του 6% για το 2021. Αντιθέτως, οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 8,6%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.