Ορατός ο κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρώπη

Ορατός ο κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρώπη

36
Ορατός ο κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αυξάνουν τις τιμές, καθώς οι διαταραχές στον εφοδιασμό των αγορών αυξάνουν το κόστος και εμποδίζουν την ικανότητά τους να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη ζήτηση, ήταν το συμπέρασμα συνεδρίου που διεξήχθη στη Νότια Γαλλία και όπου έλαβαν μέρος πολλές εμπορικές και βιομηχανικές εταιρείες.

Οι επικεφαλής των βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας ελαστικών Michelin και του παραγωγού δομικών υλικών Saint-Gobain, επισημαίνουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις στην αγορά των πρώτων υλών, συμφόρηση στις μεταφορές και ελλείψεις προσωπικού μετά την πανδημία και αναμένουν πληθωριστικές πιέσεις, αναφέρεται σε άρθρο του ιρλανδικού Independent.

«Συνήθως έχουμε μία ή δύο επιχειρησιακές κρίσεις να αντιμετωπίσουμε κάθε φορά στις προμήθειες ‒ αυτή τη στιγμή έχουμε 23», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Michelin, Florent Menegaux, στο Bloomberg TV. «Ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού έχει διαταραχθεί».

Οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο στο Aix-en-Provence υπογραμμίζουν την αβεβαιότητα σχετικά με την ανάκαμψη της Ευρώπης από τη βαθύτερη ύφεση που έπληξε τη Γηραιά Ήπειρο σε καιρό ειρήνης εδώ και έναν αιώνα. Καταστήματα, εστιατόρια και εγκαταστάσεις αναψυχής ανοίγουν ξανά, καθώς οι εμβολιασμοί επιταχύνονται σε όλη την Ευρώπη, αλλά η άνιση πρόοδος στην καταπολέμηση του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο έχει αφήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού κατεστραμμένες και τους εργαζομένους δυσεύρετους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παρακολούθησε το συνέδριο, δήλωσε στο ραδιόφωνο της France Inter ότι, ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται «σαφώς σε μια περίοδο ανάκαμψης» και μπορεί να φτάσει το μέγεθος της προ πανδημίας νωρίτερα από το αναμενόμενο, οι τρέχουσες πιέσεις στις τιμές είναι «ως επί το πλείστον παροδικές».

Ωστόσο, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Isabel Schnabel επισήμανε τους αυξανόμενους κινδύνους για τον πληθωρισμό σε ομιλία της στη Γερμανία ‒ αν και ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να ξεφύγουμε από χρόνια χαμηλών τιμών και χαμηλής ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, Klaas Knot, εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να υποτιμούν τον κίνδυνο να παγιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός.

Η Michelin αύξησε τις τιμές των ελαστικών δύο φορές από τις αρχές του έτους, δήλωσε ο κ. Menegaux, σημειώνοντας ότι το κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ Σιγκαπούρης και ΗΠΑ έχει αυξηθεί στα 9.800 δολάρια (8.013 ευρώ) σήμερα από 2.400 δολάρια το 2019. «Στο τέλος, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν [την αύξηση]», σημείωσε.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.