Saudi Aramco: Επενδύσεις στο μπλε υδρογόνο

Saudi Aramco: Επενδύσεις στο μπλε υδρογόνο

203
Saudi Aramco: Επενδύσεις στο μπλε υδρογόνο

Η Saudi Aramco παρουσίασε σχέδια για επενδύσεις στο μπλε υδρογόνο ύψους περίπου $1 δισ. για τη δέσμευση άνθρακα για κάθε 1 εκατ. τόνους μπλε αμμωνίας που παράγεται.

Τη σχετική δήλωση έκανε στο Bloomberg ο Ahmad Al-Khowaiter, επικεφαλής τεχνολογίας του κρατικού ενεργειακού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας, προβλέποντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον έως το 2030 για να αναπτυχθεί μια παγκόσμια νέα αγορά καυσίμων.

Επιπλέον, τόνισε ότι το κόστος παραγωγής μπλε υδρογόνου είναι πιθανώς περίπου το ένα πέμπτο του κόστους του πράσινου υδρογόνου, τουλάχιστον στις σημερινές τιμές της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.

Η Saudi Aramco πρέπει να κάνει συμφωνίες με αγοραστές προτού ξεκινήσουν σωστά οι επενδύσεις στο μπλε υδρογόνο, ανέφερε ο Ahmad Al-Khowaiter. «Από τη στιγμή που θα γίνουν ξεκάθαρες οι συμφωνίες, απαιτείται ένα διάστημα πέντε έως έξι ετών για επενδύσεις στις απαιτήσεις παραγωγής και μετατροπής, δηλαδή για μια αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο».

«Η χρήση υδρογόνου αναμένεται να αυξηθεί στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, και αυτή η πρώτη επίδειξη στον κόσμο αποτελεί μια συναρπαστική ευκαιρία για την Aramco να αναδείξει τις δυνατότητες των υδρογονανθράκων ως αξιόπιστης και προσιτής πηγής υδρογόνου και αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε ο Khowaiter.

Εξάλλου, o ενεργειακός κολοσσός ξεπέρασε τις προκλήσεις που υπήρξαν, πετυχαίνοντας την αποστολή γαλάζιας αμμωνίας στην Ιαπωνία για χρήση σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.