Οι τριγμοί στον OPEC+ και η ανησυχία στην αγορά των δεξαμενόπλοιων

Οι τριγμοί στον OPEC+ και η ανησυχία στην αγορά των δεξαμενόπλοιων

204
Οι τριγμοί στον OPEC+ και η ανησυχία στην αγορά των δεξαμενόπλοιων

Οι υπουργοί των κρατών που μετέχουν στον OPEC+ ακύρωσαν τη Δευτέρα 5 Ιουλίου τις συνομιλίες για την πορεία της παραγωγής πετρελαίου τους επόμενους μήνες, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να απορρίπτουν την πρόταση για παράταση οκτώ μηνών της μείωσης της παραγωγής. Tα ΗΑΕ δέχτηκαν την πρόταση για σταδιακή αύξηση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια/ημέρα μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν συμφώνησαν για μια οκτάμηνη παράταση των περικοπών για το 2022.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman την Κυριακή 4 Ιουλίου έκανε λόγο για «συμβιβασμό και ορθολογισμό» για την επίτευξη συμφωνίας μετά από δύο ημέρες ανεπιτυχών συνομιλιών την περασμένη εβδομάδα.

Η αποτυχία στις συνομιλίες πρακτικά σημαίνει ότι η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο δεν θα λάβει χώρα, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς. Οι τιμές πετρελαίου κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018 και οι ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού ενδέχεται να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Οι τριγμοί στους κόλπους του OPEC+ προσθέτουν έναν ακόμα πονοκέφαλο για την αγορά των δεξαμενόπλοιων, καθώς το «πάγωμα» της αύξησης της παραγωγής συνεπάγεται μειωμένες ροές και άρα ζήτηση για θαλάσσια μεταφορά. Να σημειωθεί ότι οι διαχειριστές αυξάνουν το τελευταίο διάστημα τις επενδύσεις σε δεξαμενόπλοια εν μέσω εκτιμήσεων για ανάκαμψη του κλάδου.

Φωτό: Martin Forster/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.