Θετικό το κλίμα στην αγορά των Ro Ro

Θετικό το κλίμα στην αγορά των Ro Ro

171
Θετικό το κλίμα στην αγορά των Ro Ro

Στην αγορά των Ro Ro πλοίων εστιάζει με νέα της ανάλυση η VesselsValue και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μετά από ένα κακό ξεκίνημα, διαφαίνεται ένα φως στο τούνελ.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η P&O Ferries ανακοίνωσε ότι το «THE Pride of Burgundy» θα είναι το πέμπτο πλοίο της εταιρείας που θα εκτελεί το δρομολόγιο Dover-Calais. Την ίδια ώρα υπεγράφη κοινή συμφωνία ναύλωσης με την DFDS για τρία από τα πλοία της που εκτελούν το ίδιο δρομολόγιο και συγκεκριμένα τα «Côte des Flandres», «Côte des Dunes» και «Calais Seaways». Ως εκ τούτου, οι αναχωρήσεις μεταξύ Dover και Calais από το φετινό καλοκαίρι θα πραγματοποιούνται κάθε 36 λεπτά.

Σύμφωνα με τη VesselsValue, η επιβατική ζήτηση μέσω θαλάσσης αυξάνεται στην Ευρώπη, καθώς οι χώρες επανακάμπτουν από τις οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας. Μάλιστα το Ηνωμένο Βασίλειο, που παραδοσιακά αποτελεί οδηγό της ζήτησης για Ro Ro πλοία, κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας τα τελευταία επτά χρόνια, με την Τράπεζα της Αγγλίας να αναμένει ανάπτυξη 7,25% το 2021. Στο πλαίσιο αυτό, και άλλοι διαχειριστές Ro Ro πλοίων αναμένουν καλές προοπτικές για τον κλάδο, προσθέτοντας τονάζ σε διαδρομές όπως στο Αγγλικό Κανάλι, στη Βαλτική Θάλασσα, στη Βαλεαρική Θάλασσα, στον Βισκαϊκό Κόλπο και στην Τυρρηνική Θάλασσα. Ενδεικτικό της αυξημένης ζήτησης είναι το γεγονός ότι πρόσφατα ναυλωτής δεν μπορούσε να βρει διαθέσιμο πλοίο για ένα μικρό project, δείγμα της αλλαγής κλίματος στην αγορά μετά την πανδημία.

Οι συναλλαγές

Τα οικονομικά αποτελέσματα των διαχειριστών Ro Ro το Q1 ήταν γενικά θετικά. Η DFDS κατέγραψε αύξηση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τάξης του 23%, με την ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη από το Brexit, τα αυξημένα κέρδη στη Μεσόγειο και τον αυξημένο όγκο μεταφορών στη Βαλτική να συνιστούν αύξηση των εσόδων κατά 20-25% φέτος έναντι του 2020. Με δεδομένη την αύξηση της ζήτησης, οι αγοραπωλησίες πλοίων παρουσιάζουν επίσης αυξητική τάση. Σύμφωνα με τη VesselsValue, Cobelfret και DFDS προχώρησαν σε συμφωνία swap συν την καταβολή μετρητών για τα πλοία «Meleq» και «Gothia Seaways».

Στο μέτωπο των ναύλων, το «Alf Pollak» ναυλώθηκε έναντι 17.000-20.000 ευρώ την ημέρα τον Μάιο, όταν τέσσερις μήνες πριν αδελφό πλοίο του ναυλώθηκε για 4.000 ευρώ λιγότερα την ημέρα, δείγμα ότι η εικόνα της ναυλαγοράς βελτιώνεται. Όπως προκύπτει και από το γράφημα 1, οι ναύλοι ήταν αρκετά flat τους τελευταίους δώδεκα μήνες έως τον Απρίλιο, ωστόσο ανάταση των ναύλων καταγράφηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο.

time-charter-earnings-2.png-290621-2-1024x484

Η αύξηση της ζήτησης για αυτοκίνητα, οδηγός της ανάκαμψης

Δεδομένα του περασμένου Απριλίου από την Ιαπωνία δείχνουν μια αύξηση των εξαγωγών αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ κατά 45% και στην Ευρώπη κατά 39,6%.

Σε ό,τι αφορά τα PCTC, εν μέσω σταθερής ζήτησης και περιορισμένης προσφοράς, οι διαχειριστές προβαίνουν σε μακροχρόνιες ναυλώσεις σε υψηλότερους ημερήσιους ναύλους. Οι ευνοϊκές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης παρουσιάζονται στο γράφημα 2, όπου παρατηρείται μια σταθερά αυξητική τάση της ζήτησης για PCTC (6.500 CEU) από τον Αύγουστο του 2020, ενώ η προσφορά μειώθηκε σε 373 πλοία έως τα τέλη Απριλίου του 2021.

PCTC-290621-2-1024x516

Ιδανική εποχή για την αγορά επιβατηγών πλοίων

Η VesselsValue στην ανάλυσή της χρησιμοποιεί ένα υπόδειγμα προκειμένου να συγκρίνει την αξία διαφορετικών μεγεθών και ηλικίας πλοίων. Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογεί την εξέλιξη της αξίας ενός μεσαίου μεγέθους Ro Ro ηλικίας πέντε ετών από το 2012 και μετά. Όπως προκύπτει και από το διάγραμμα 3, η τωρινή αξία ενός τέτοιου πλοίου είναι στα 43,08 εκατ. ευρώ, μειωμένη δηλαδή κατά 13 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 56 εκατ. ευρώ του 2015 και κατά 1,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη μέση τιμή τα εννέα αυτά χρόνια.

fixed-age-290621-2-1024x516

Σύνοψη

Η αισιοδοξία για την πορεία της ζήτησης «αντικρούει» τις όποιες ανησυχίες για την πανδημία και τον πληθωρισμό. Καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξάνεται όπως και η καταναλωτική δαπάνη, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ηγείται της ζήτησης για επιβατική ζήτηση στην Ευρώπη. Εν μέσω αυξημένης ζήτησης, οι διαχειριστές βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Παράλληλα οι αγοραπωλησίες ενισχύονται και οι ναύλοι αγγίζουν υψηλά επίπεδα παλαιότερων ετών. Μια παγκόσμια «έκρηξη» της αγοράς εμπορευμάτων αναμένεται να δώσει ώθηση για ζήτηση Ro Ro, τα οποία μεταφέρουν συν τοις άλλοις εξαρτήματα οχημάτων. Η VesselsValue καταλήγει ότι, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο εμπόριο, η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών ίσως έρθει νωρίτερα του εκτιμώμενου.

Φωτό: David Hecker/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.