Επενδύσεις-ρεκόρ στην παράκτια αιολική ενέργεια το 2020

Επενδύσεις-ρεκόρ στην παράκτια αιολική ενέργεια το 2020

68
Επενδύσεις-ρεκόρ στην παράκτια αιολική ενέργεια το 2020

Oι παγκόσμιες επενδύσεις στην παράκτια αιολική ενέργεια, ιδιαίτερα στην ανατολική Ασία, αυξήθηκαν σημαντικά το 2020, σύμφωνα με νέα έκθεση του Renewables Consulting Group. Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι οι εν λόγω επενδύσεις άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των $30 δισ. και η προστιθέμενη δυναμικότητα παράκτιας αιολικής ενέργειας ανήλθε στα 8,3 gigawatts.

Εντός του 2021, περίπου 500 gigawatts νέας ή υπάρχουσας δυναμικότητας ανακοινώθηκαν ή εγκαταστάθηκαν σε όλο τον κόσμο. Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της τάξης του 45%, ενώ μόνο στην Κίνα το μερίδιο της νέας ή υπάρχουσας δυναμικότητας παράκτιας αιολικής ενέργειας ανέρχεται στο 12%. Στην έκθεση σημειώνεται ότι, εάν τα υπό ανάπτυξη projects υλοποιηθούν στην Ασία, τότε μακροπρόθεσμα η ευρωπαϊκή αγορά θα χάσει την πρωτοκαθεδρία της. Ειδικότερα το Ηνωμένο Βασίλειο, που βρίσκεται στην πρώτη θέση των παράκτιων αιολικών πάρκων, εκτιμάται ότι θα διαδεχτούν στην κορυφή το Βιετνάμ και η Κίνα έως το τέλος του έτους.

«Με ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο, βλέπουμε θετικές εξελίξεις από τις αναδυόμενες αγορές, όπως αυτή στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και της Αμερικής. Η συνεχιζόμενη ωρίμανση της τεχνολογίας και η μείωση των δαπανών έχουν εμπνεύσει τις κυβερνήσεις και τους επενδυτές να “αγκαλιάσουν” την παράκτια αιολική ενέργεια, ενώ πολλές αρχές θεωρούν τον υπεράκτιο άνεμο ακρογωνιαίο λίθο για μια πράσινη οικονομική ανάκαμψη μετά την παγκόσμια ύφεση», τονίζει ο Lee Clarke, COO της RCG.

Φωτό: Christian Charisius/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.