Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο ενέργειας

Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο ενέργειας

174
Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο ενέργειας

Tα πρώτα megawatts ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινήσουν σύντομα να ρέουν μεταξύ Νορβηγίας και Ηνωμένου Βασιλείου από το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ενέργειας του κόσμου. Πρόσφατα, οι δύο χώρες ολοκλήρωσαν την τοποθέτηση του καλωδίου, γνωστού και ως North Sea Link, σύμφωνα με ανακοίνωση του νορβηγικού φορέα ηλεκτρικού δικτύου Statnett. Μόλις το συγκεκριμένο καλώδιο είναι πλήρως λειτουργικό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να εισάγει ενέργεια χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος σε σταθερή βάση.

Οι δοκιμές στο υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 450 μιλίων και ισχύος 1.400 megawatts θα ολοκληρωθούν τον χειμώνα. Ουσιαστικά, η Νορβηγία θα αποστέλλει υδροηλεκτρική ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο, μέσω του καλωδίου, θα στέλνει τα πλεονάζοντα αποθέματα αιολικής ενέργειας στη Νορβηγία.

Σύμφωνα με την EnAppSys Ltd, μέσω του καλωδίου θα καλύπτεται το 4% των αναγκών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου σε βάθος χρόνου. Στη Νορβηγία, από την άλλη, καταγράφονται οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας, γεγονός που σημαίνει ότι διαθέτει αυτάρκεια και μπορεί να εξάγει ενέργεια σε άλλες χώρες. Η Νορβηγία διαθέτει παρόμοιες συνδέσεις με τη Σουηδία, τη Δανία, τη Ρωσία και την Ολλανδία.

Φωτό: Harold Escalona/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.