Προηγμένες τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα για τον ναυτιλιακό κλάδο

Προηγμένες τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα για τον ναυτιλιακό κλάδο

217
Προηγμένες τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα για τον ναυτιλιακό κλάδο

Η νορβηγική εταιρεία TECO 2030 υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας (MoU) με την αμερικανική εταιρεία Chart Industries, Inc. για την από κοινού ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τα πλοία και την αποθήκευσή του, στη συνέχεια, σε υγρή μορφή.

Οι εν λόγω λύσεις θα βασίζονται στην τεχνολογία Cryogenic Carbon CaptureTM (CCC), την οποία έχει αναπτύξει η εταιρεία Sustainable Energy Solutions, Inc. (SES), την οποία εξαγόρασε η Chart Industries τον Δεκέμβριο του 2020.

Η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα που πρόκειται να αναπτυχθεί θα συνδυάζει την τεχνογνωσία της Chart Industries, Inc. στον τομέα του κρυογονικού εξοπλισμού και των κρυογονικών συστημάτων με την πατενταρισμένη τεχνολογία της SES, προκειμένου να διαχωρίζει το διοξείδιο του άνθρακα από τα καυσαέρια των πλοίων και να το αποθηκεύει στο πλοίο σε υγρή μορφή μέσα σε κρυογονικές δεξαμενές. Στη συνέχεια, το υγροποιημένο CO2 θα εκφορτώνεται στα λιμάνια, όπου είτε θα αποθηκεύεται μόνιμα σε γεωλογικούς σχηματισμούς κάτω από το έδαφος, είτε θα αξιοποιείται σε άλλες βιομηχανίες που καταναλώνουν CO2, όπως ο γεωργικός κλάδος, ο κλάδος της ενέργειας και ο κλάδος παραγωγής τροφίμων και ποτών.

Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της TECO 2030 να βοηθήσει τους πλοιοκτήτες να καταστήσουν τα πλοία τους φιλικότερα προς το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας παράλληλα συμμόρφωση με τους επερχόμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Φωτό: TECO 2030

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.