Σημεία των καιρών: Εταιρείες λιανικού εμπορίου ναυλώνουν πλοία

Σημεία των καιρών: Εταιρείες λιανικού εμπορίου ναυλώνουν πλοία

226
Σημεία των καιρών: Εταιρείες λιανικού εμπορίου ναυλώνουν πλοία

Οι πολυπλοκότητες που δημιούργησε η πανδημία στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, με τη συμφόρηση να επεκτείνεται σε ακόμα περισσότερα λιμάνια, τους ναύλους να διατηρούνται σε επίπεδα ρεκόρ λόγω της έλλειψης χωρητικότητας και την καταναλωτική ζήτηση να παραμένει αμείωτη, ασκούν ιδιαίτερα σημαντικές πιέσεις σε εμπόρους και λιανοπωλητές στις ΗΠΑ, οι οποίοι πασχίζουν να ανανεώσουν τα αποθέματά τους και να γεμίσουν τα ράφια τους.

Η συγκεκριμένη κατάσταση της αγοράς οδήγησε την Home Depot, τον μεγαλύτερο λιανοπωλητή ειδών σπιτιού και τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα εμπορευματοκιβωτίων στις ΗΠΑ, σε μια πρωτόγνωρη στα χρονικά απόφαση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού CNBC, η εταιρεία προέβη στη ναύλωση ενός πλοίου εμπορευματοκιβωτίων, προκειμένου να μεταφέρει η ίδια τα προϊόντα της.

Το ναυλωμένο πλοίο θα ξεκινήσει τα δρομολόγιά του τον προσεχή μήνα, ενώ θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις μεταφορικές ανάγκες της εταιρείας. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Home Depot, η κίνηση αυτή αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα των ασυνήθιστων μέτρων τα οποία έχει λάβει η εταιρεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Η απότομη αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας από καταναλωτές που ήθελαν να αναβαθμίσουν το σπίτι τους κατέλαβε τη Home Depot εξαπίνης. Η εταιρεία καταγράφει σημαντικές αυξήσεις στις πωλήσεις από τρίμηνο σε τρίμηνο, ενώ η πορεία αυτή συνεχίστηκε και κατά το α΄ τρίμηνο του 2021, με τις πωλήσεις να είναι αυξημένες κατά 31% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Λιανοπωλητών, κ. Gold, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την κίνηση της Home Depot, για κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο, η διερεύνηση γρηγορότερων και αποτελεσματικότερων τρόπων μεταφοράς των προϊόντων της έχει αναδειχθεί σε ύψιστη προτεραιότητα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Στην περίπτωση της Home Depot, δεδομένου ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα εμπορευματοκιβωτίων στις ΗΠΑ μετά την Walmart και την Target, το μέγεθος των διακινηθέντων φορτίων αποτέλεσε και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας, το οποίο και της επέτρεψε να προβεί σε μια τέτοια πρωτοφανή ενέργεια.

Φωτό: Sujithsidharth/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.