Στο 2,4% η ανάπτυξη του στόλου bulk carriers το 2021

Στο 2,4% η ανάπτυξη του στόλου bulk carriers το 2021

121
Στο 2,4% η ανάπτυξη του στόλου bulk carriers το 2021

H καλή απόδοση της ναυλαγοράς των πλοίων ξηρού φορτίου τους τελευταίους μήνες αντανακλάται και στις αγοραπωλησίες bulk carriers, σημειώνει σε ανάλυσή της η BIMCO. Από αρχές του έτους, η αξία ενός Capesize 15ετίας έχει αυξηθεί κατά 73,4%, ενώ σημαντική αύξηση της τάξης του 54,4-59,6% παρουσιάζει η αξία των μικρότερων bulkers 15ετίας, σύμφωνα με δεδομένα της VesselsValue έως τις 25 Μαΐου.

Μέχρι στιγμής, 81 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου έχουν αλλάξει χέρια, με τα δύο τρίτα των συμφωνιών να αφορούν Panamaxes και Handymaxes. H BIMCO σημειώνει ότι η αυξημένη ζήτηση για second-hand bulkers αντανακλά την επιθυμία των πλοιοκτητών να αποκτήσουν άμεσα τονάζ. Ως εκ τούτου, οι παραγγελίες νεότευκτων από αρχές του έτους ανέρχονται σε 92 έναντι 111 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

H BIMCO εκτιμά ότι φέτος θα παραδοθούν 30,1 εκατ. dwt, με τα 16 εκατ. dwt να έχουν ήδη παραδοθεί στους ιδιοκτήτες τους. Την ίδια ώρα, οι διαλύσεις αγγίζουν τα 4,2 εκατ. dwt και συνεπώς η χωρητικότητα του στόλου bulkers μέχρι αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 932,9 εκατ. dwt. Κατά την BIMCO, ο στόλος των bulk carriers φέτος θα αυξηθεί κατά 2,4%, με τις διαλύσεις πιθανώς να ανέλθουν σε 9 εκατ. dwt. Εάν η εκτίμηση της BIMCO επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τη χαμηλότερη αύξηση του στόλου από το 2016.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.