Ελλειμματική η αγορά LNG τα επόμενα έτη;

Ελλειμματική η αγορά LNG τα επόμενα έτη;

231
Ελλειμματική η αγορά LNG τα επόμενα έτη;

Η παγκόσμια αγορά LNG, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα παρουσίαζε πλεόνασμα κατά το β΄ μισό της δεκαετίας, αντ’ αυτού καθίσταται όλο και πιο «σφιχτή» και ίσως στο εγγύς μέλλον καταγράφει ετήσια ελλείμματα ως απόρροια της καθυστέρησης της ανάπτυξης LNG projects στη Μοζαμβίκη εν μέσω σοβαρών ζητημάτων ασφάλειας στη χώρα.

Τα παραπάνω αναφέρει με report της η Rystad Energy, η οποία τονίζει ότι, ενώ η Μοζαμβίκη θεωρούνταν ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή LNG, η πρόσφατη δήλωση ανωτέρας βίας της Total σηματοδοτεί καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του χερσαίου συγκροτήματος παραγωγής LNG του γαλλικού κολοσσού. Την ίδια ώρα, οι εχθροπραξίες στην αφρικανική χώρα βάζουν στον «πάγο» το Rovuma LNG project της ExxonMobil. H ετήσια παραγωγική δυναμικότητα των δύο εγχειρημάτων ανέρχεται σε 28 εκατ. τόνους LNG.

H Rystad στην έκθεσή της εκτιμά ότι η αγορά ίσως καταγράψει απώλειες προσφοράς της τάξης των 9 εκατ. τόνων ετησίως μεταξύ 2026 και 2030, φέρνοντας τα πάνω κάτω στο παγκόσμιο ισοζύγιο. Ο οίκος αναλύσεων ανέμενε δε μια αρκετά ισορροπημένη αγορά το 2026. Οι παραπάνω εκτιμήσεις για την προσφορά ενδέχεται να αυξήσουν τη μεταβλητότητα των τιμών.

Ο Kaushal Ramesh, αναλυτής της αγοράς LNG, τονίζει ότι ο αντίκτυπος των καθυστερήσεων στη Μοζαμβίκη θα είναι ιδιαίτερα εμφανής το 2027, όταν και η προηγουμένως εκτιμώμενη υπερπροσφορά των 15,9 εκατ. τόνων θα υποχωρήσει στους 11 εκατ. τόνους. Ο ίδιος τονίζει ότι το 2028 η υπερπροσφορά LNG θα μειωθεί μόλις στο 1 εκατ. τόνους, πριν τελικά το 2029 η αγορά καταγράψει έλλειμμα της τάξης των 5,6 εκατ. τόνων.

Φωτό: YONHAP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.