Η Ιαπωνία αρωγός στον εκσυγχρονισμό των λιμένων του Ιράκ

Η Ιαπωνία αρωγός στον εκσυγχρονισμό των λιμένων του Ιράκ

77
Η Ιαπωνία αρωγός στον εκσυγχρονισμό των λιμένων του Ιράκ

Το Ιράκ κατασκευάζει μια νέα προβλήτα πετρελαίου στα ανοιχτά των ακτών του, χρηματοδοτούμενη από την Ιαπωνία, η οποία αναμένεται να αυξήσει τις εξαγωγές και τις εισαγωγές προϊόντων που προέρχονται από το αργό πετρέλαιο και να αυξήσει τα κρατικά έσοδα.

«Η κατασκευή εντός του λιμένα του Khor al-Zubair ‒η κύρια εγκατάσταση εξαγωγής και εισαγωγής καυσίμων στο Ιράκ‒ έχει ολοκληρωθεί πάνω από 70% και θα πρέπει να αποπερατωθεί εξ ολοκλήρου φέτος», δήλωσε ο Farhan Fartousi, γενικός διευθυντής της Γενικής Εταιρείας Λιμένων στο Ιράκ, μιας κρατικής εταιρείας υπεύθυνης για τα νότια λιμάνια του Ιράκ.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών και την αύξηση των εσόδων στη χώρα της Μέσης Ανατολής, σε συνέχεια των κυβερνητικών σχεδίων που ανακοινώθηκαν πέρυσι για την καταπολέμηση της διαφθοράς και το λαθρεμπόριο αργού πετρελαίου στα χερσαία σύνορα της χώρας, έχοντας ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των κρατικών εσόδων.

Τα δύο μεγαλύτερα και βασικά εμπορικά λιμάνια του Ιράκ ‒η Umm Qasr και το Khor al-Zubair‒ έχουν τεθεί υπό έλεγχο εν μέσω μέτρων κατά της διαφθοράς για την καταπολέμηση των διαδεδομένων δωροδοκιών.

Σύμφωνα με τον κ. Fartousi, ο λιμένας του Khor al-Zubair εισφέρει πλέον περίπου 10 δισ. ιρακινά δηνάρια τον μήνα (περίπου $6,8 εκατ.), σημειώνοντας αύξηση κατά 25% μέσα σε ένα έτος.

Η νέο project χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Διεθνούς Συνεργασίας της Ιαπωνίας και θα διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, όπως γρήγορες επιχειρήσεις άντλησης και εκφόρτωσης, που θα επιτρέψουν την είσοδο περισσότερων πλοίων.

«Θα είναι μια ειδική προβλήτα πετρελαίου, με όλες τις σύγχρονες προσθήκες», δήλωσε ο κ. Fartousi στο Associated Press, συμπεριλαμβανομένου ενός αντλιοστασίου ικανού να αντέξει υψηλότερες πιέσεις.

Φωτό: David Mark/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.