Με επιτυχία στέφθηκε το THE NEXT FORUM 2021, SYMBIO-SIS IN THE MARITIME...

Με επιτυχία στέφθηκε το THE NEXT FORUM 2021, SYMBIO-SIS IN THE MARITIME SECTOR

183
Με επιτυχία στέφθηκε το THE NEXT FORUM 2021, SYMBIO-SIS IN THE MARITIME SECTOR

Στις 2 Ιουνίου 2021, το International Propeller Club of the United States, Port of Piraeus, υποδέχτηκε τους διακεκριμένους πανελίστες και όλους τους συμμετέχοντες του διαδικτυακού THE NEXT FORUM 2021, SYMBIOSIS IN THE MARITIME SECTOR: Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες – Παρελθόν / Παρόν / Μέλλον.

Το φόρουμ εξελίχθηκε απρόσκοπτα και με εξαιρετικό ρυθμό σε όλη του τη διάρκεια, ενώ εξαιρετικός ήταν και ο αριθμός των συμμετεχόντων, αλλά και ο μέσος του χρόνος παρακολούθησης.

Το ΤHE NEXT FORUM 2021, SYMBIOSIS IN THE MARITIME SECTOR ήταν το πρώτο μιας σειράς ετήσιων φόρουμ που εστίασε στην ισχυρή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών και πώς αυτή εκ-φράζεται διαχρονικά στον ναυτιλιακό τομέα, ξεκινώντας από το παρελθόν, και φτάνοντας στις προοπτικές του μέλλοντος.

Το Forum περιελάμβανε χαιρετισμούς από τον πρόεδρο του Propeller Club Κωστή Φραγκούλη, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt και τον Πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Δρ. Γιώργο Πατέρα.

DSC_0031

Στην ομιλία του, ο κ. Φραγκούλης δήλωσε χαρακτηριστικά: “Πάντα ένιωθα αισιόδοξος για τη στενή συνεργατική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Με το σημερινό φόρουμ, η αισιοδοξία μου είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πάντα μια πολύ στενή σχέση. Περιμένω πως στο μέλλον οι δύο χώρες θα έρθουν ακόμη πιο κοντά”.

Με τη σειρά του ο υπουργός κ. Πλακιωτάκης τόνισε πως το φόρουμ αυτό προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να συναντηθούν καταξιωμένοι άνθρωποι της ναυτιλίας και να συζητήσουν για τις μακροπρόθεσμες προκλή-σεις και τις ευκαιρίες στον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα, δεδομένης της ηγετικής θέσης Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών στο χώρο. Αναφερόμενος στη σχέση των δυο χωρών, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε πως η Ελλάδα είναι ουσιαστικός και στρατηγικός εταίρος της οικονομίας των ΗΠΑ, καθώς περίπου το 22% της δραστηριότητας του ελληνικού στόλου εξυπηρετεί τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Pyatt, είπε μεταξύ άλλων πως “οι Έλληνες έχουν μια μακρά και διακεκριμένη ιστορία ως ναυτικός λαός, οπότε είμαι περήφανος που υποστηρίζω μια τόσο φανταστική πρωτοβουλία που υπογραμμίζει την ισχυρή παράδοση της συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας στον ναυτιλιακό τομέα, σε παρελθόν, παρόν και μέλλον”.

Τέλος, ο κ. Πατέρας αναφέρθηκε συνοπτικά στους ισχυρούς δεσμούς διαχρονικά ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, σε παραδείγματα σημαντικών συνεργασιών όπως o θεσμός των Amver και τόνισε πως το μέλλον αυτής της σχέσης έχει πολλές προοπτικές.

Το φετινό φόρουμ ήταν οργανωμένο γύρω από τρία πάνελ, υπό την εποπτεία σημαντικών προσωπικοτήτων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Mεταξύ των διακεκριμένων καλεσμένων που συμμετείχαν από την Αμερική στα panel ήταν η Congress-woman Carolyn Maloney, U.S. House Representative for New York, ο Congressman Gus Bilirakis, U.S. House Representative for Florida, o State Senator Leonidas Raptakis και o Scott Buschman, Vice Admiral, U.S.C.G. Deputy Commandant for Operations.

Το πρώτο πάνελ Symbiosis in the past, με συντονιστές τους Γιώργο Φουστάνο & Δανάη Μπεζαντάκου επικεντρώθηκε στη σχέση Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη μεταπολεμική περίοδο, στο ρόλο που έπαιξαν τα Liberty Ships στην αναβίωση της Ελληνικής Ναυτιλίας αλλά και στο ρόλο που έπαιξε η Ελληνική Ναυτιλία στην καθιέρωση της πόλης της Νέας Υόρκης ως διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου.

Το δεύτερο πάνελ Symbiosis in the present, με συντονιστές τους Δημήτρη Πατρίκιο & Δημήτρη Βασιλάκο εστίασε στο γεγονός ότι περίπου το 20% του παγκόσμιου στόλου είναι κάτω από Ελληνική ιδιοκτησία και στη συμβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας στο Αμερικανικό και παγκόσμιο εμπόριο.

Το τρίτο πάνελ Symbiosis in the future, με συντονιστές τους Κώστα Κόντε & Mike Manatos εξέτασε τους τομείς μελλοντικής συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης, της καινοτομίας-περιβάλλοντος και της γεωπολιτικής.

Η έμπνευση για το φόρουμ προέρχεται από το Next, Working for the Future: δουλεύοντας για ένα καλύτερο Μέλλον για όλους και ειδικά για τα παιδιά μας. “Δηλαδή την αποστολή που μαζί με το Διοικητικό μου Συμβούλιο σχεδιάσαμε και αναλάβαμε στην αρχή της θητείας μας” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά Κωστής Φραγκούλης.

Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του φόρουμ ήταν το επίτιμο μέλος του Propeller Club Πειραιά Peter Economides και Αντιπρόεδρος η Kυβερνήτης του Propeller Club Πειραιά Κατερίνα Σταθοπούλου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 

WELCOME

Costis J. Frangoulis, President, International Propeller Club of the United States, Port of Piraeus

Giannis Plakiotakis, Minister of Maritime Affairs and Insular Policy

 

Introduction to Panel One

Peter Economides, THE NEXT FORUM 2021 Chair

 

PANEL ONE: SYMBIOSIS IN THE PAST

MODERATORS

Danae Bezantakou, Secretary General, International Propeller Club of the United States, Port of Piraeus

George Foustanos, Maritime Historian & Author

 

PANELISTS

Dr. Spyros Polemis, Past Chairman of International Chamber of Shipping

George Xiradakis, Founder and Managing Director, XRTC & President Emeritus, International Propeller Club of the United States, Port of Piraeus

 

Keynote address by Geoffrey R. Pyatt, United States Ambassador to Greece

Discussion between Ambassador Pyatt and Costis J. Frangoulis

 

Introduction to Panel Two

Katerina Stathopoulou, THE NEXT FORUM 2021 Vice Chair

 

PANEL TWO: SYMBIOSIS IN THE PRESENT

MODERATORS

Dimitris Patrikios, 2nd Vice President, International Propeller Club of the United States, Port of Piraeus

Dimitri Vassilacos, Treasurer, International Propeller Club of the United States, Port of Piraeus

 

PANELISTS

Scott Buschman, Vice Admiral, U.S.C.G. Deputy Commandant for Operations

Aristides Pittas, CEO, Euroseas

Leonidas (Lou) Raptakis, State Senator of Rhode Island

Nico Rescos, COO, Starbulk

Panos Xenokostas, President & CEO, ONEX Shipyards & Technologies

 

Address by Dr. George D. Pateras

President, Hellenic Chamber of Shipping

Address by Niels A. Aalund President, International Propeller Club of the United States

 

Introduction to Panel Three

Peter Economides, THE NEXT FORUM 2021 Chair

 

PANEL THREE: SYMBIOSIS IN THE FUTURE

MODERATORS

Costas Kontes, 1st Vice President, International Propeller Club of the United States, Port of Piraeus

Mike Manatos, President, Manatos & Manatos

 

PANELISTS

Congressman Gus Bilirakis, U.S. House Representative for Florida

Alexandros Diakopoulos, Vice Admiral (ret.) HN, fmr. National Security Advisor to the Prime Minister of Greece

Captain Timothy Ketter, U.S. Navy, Senior Defense Official/Defense and Naval Attaché, Embassy of the United States of America in Greece

Congresswoman Carolyn Maloney, U.S. House Representative for New York

Alexander Panagopoulos, Founder and CEO, Forward Ships Corporation

John Platsidakis, Honorary Chairman, INTERCARGO

 

Interview with Irene Notias

Governor of the International Propeller Club of the United States, Port of Piraeus

 

Closing remarks by Costis J. Frangoulis

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.