OPEC+: Σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

OPEC+: Σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

74
OPEC+: Σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Τα κράτη-μέλη του OPEC+ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση συμφώνησαν σε σταδιακή χαλάρωση των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου εν μέσω ανάκαμψης των τιμών.

Tα μέλη του OPEC+ συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή τον Ιούλιο σε συμφωνία με ό, τι είχαν αποφασίσει τον περασμένο Απρίλιο για αύξηση της παραγωγής κατά 2,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου.

Την ίδια ώρα καμία απόφαση δεν πάρθηκε για την παραγωγή μετά τον Ιούλιο και ο OPEC+ θα συνεδριάσει ξανά την 1η Ιουλίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent τέθηκαν προς διαπραγμάτευση στα $71,17/βαρέλι την Τρίτη 1 Ιουνίου ενώ τα futures πετρελαίου τύπου WTI κέρδισαν πάνω από 3% στα $68,65/βαρέλι αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα για πάνω από δύο χρόνια. Εντός 2021 οι τιμές πετρελαίου καταγράφουν αύξηση 30%.

Σε σημαντικό ρυθμιστή της πετρελαϊκής αγοράς αναδεικνύεται το Ιράν το οποίο βρίσκεται σε συζητήσεις με έξι παγκόσμιες δυνάμεις για την «αναθέρμανση» της πυρηνικής τους συμφωνίας του 2015. Εάν η συμφωνία τεθεί ξανά σε ισχύ τότε τους επόμενους μήνες θα επέλθει μια επιπρόσθετη προσφορά πετρελαίου. Ο γενικός γραμματέας του OPEC   Mohammad Barkindo έσπευσε τη Δευτέρα 31 Μαΐου να σημειώσει ότι η επιστροφή του Ιράν στην παραγωγή δεν αποτελεί λόγος ανησυχίας για τη διεθνή αγορά.

Φωτό: Dan Anderson/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.