H αμερικανική ζήτηση για πετρελαιοειδή και ο αντίκτυπος στη ναυλαγορά

H αμερικανική ζήτηση για πετρελαιοειδή και ο αντίκτυπος στη ναυλαγορά

109
H αμερικανική ζήτηση για πετρελαιοειδή και ο αντίκτυπος στη ναυλαγορά

H 31η Μαΐου παραδοσιακά σηματοδοτεί την έναρξη του «US driving season», περίοδο κατά την οποία η ζήτηση για βενζίνη αυξάνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η τάση αυτή διαρκεί περίπου τρεις μήνες, έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Οι εκτιμήσεις της ΕΙΑ για τη ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ την εβδομάδα έως την 21η Μαΐου αποτελούν μια καλή ένδειξη για το πού θα κινηθεί η ζήτηση πετρελαιοειδών τους επόμενους μήνες. Οι προμήθειες βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν από τα 8,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα στις 7 Μαΐου στα 9,224 εκατ. βαρέλια/ημέρα στις 14 Μαΐου, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 13 Μαρτίου 2020.

Σε νέα της ανάλυση η BIMCO σημειώνει ότι τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού υποχώρησαν από τις 300.000 τον Ιανουάριο σε 20.000 στις 25 Μαΐου, εξέλιξη η οποία, σε συνδυασμό με την επέκταση των εμβολιαστικών προγραμμάτων, θα δώσει ώθηση στη ζήτηση βενζίνης στα επίπεδα που είχαμε συνηθίσει προ πανδημίας.

«H BIMCO αναμένει ισχυρή άνοδο της ζήτησης για βενζίνη, η οποία θα ξεπεράσει τα επίπεδα προμηθειών του 2019», σημειώνει ο κ. Peter Sand, ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO.

Ο ίδιος τονίζει ότι ένας επίσης σημαντικός παράγοντας για την αύξηση της ζήτησης αποτελεί το γεγονός ότι το διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών καταναλωτών έχει αυξηθεί σημαντικά ως απόρροια των μέτρων οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης.

Τι μέλλει γενέσθαι για τη ζήτηση jet fuel

Από τις αρχές του έτους έως τις 25 Μαΐου, ο αριθμός των Αμερικανών επιβατών σε αεροπλάνα αθροιστικά έχει ξεπεράσει τον αντίστοιχο αριθμό του 2020, ενώ είναι μειωμένος κατά 47% συγκριτικά με το 2019. Μπορεί οι διεθνείς πτήσεις να έχουν ξεκινήσει δειλά δειλά, ωστόσο ο δρόμος προς την κανονικότητα είναι μακρύς. Συνεπώς, τα επίπεδα προμηθειών jet fuel παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, κάτι το οποίο θα «παγώσει» την ανάκαμψη της ζήτησης για πετρελαιοειδή στο σύνολό τους.

Ενδεικτικά, οι προμήθειες jet fuel την εβδομάδα έως τις 14 Μαΐου ήταν 1,19 εκατ. βαρέλια/ημέρα, αρκετά χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, και συγκεκριμένα τα 1,77 εκατ. βαρέλια/ημέρα στις 10 Μαΐου 2019.

«Η επιστροφή της ζήτησης αμερικανικών πετρελαϊκών προϊόντων στα προ πανδημίας επίπεδα απαιτεί τη συνέχιση των διεθνών πτήσεων. Μέχρι να συμβεί αυτό, η μεταβλητότητα των ναύλων κυρίως θα προέρχεται από οποιεσδήποτε στρεβλώσεις στην αγορά», τονίζει ο κ. Sand.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.