Στον «πάγο» η ανάπτυξη αυτόνομων μεταφορών στο λιμάνι του Ρότερνταμ

Στον «πάγο» η ανάπτυξη αυτόνομων μεταφορών στο λιμάνι του Ρότερνταμ

70
Στον «πάγο» η ανάπτυξη αυτόνομων μεταφορών στο λιμάνι του Ρότερνταμ

Η Λιμενική Αρχή του Ρότερνταμ ανακοίνωσε, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, την απόφασή της να αναστείλει προς το παρόν τη διαδικασία υποβολής προσφορών για το σχέδιο ανάπτυξης ενός συστήματος αυτόνομων μεταφορών κατά μήκος του διαδρόμου διαμεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (Container Exchange Route ‒ CER) μεταξύ των τερματικών του λιμένα που βρίσκονται στο Maasvlakte. Επί του παρόντος, σύμφωνα με την Αρχή του λιμένα, υπάρχουν πολλά ρίσκα και αβεβαιότητες που εμποδίζουν την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής και ανταγωνιστικής υπηρεσίας.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία κατάθεσης προσφορών ανεστάλη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε κατάλληλος φορέας που να μπορεί να παράσχει την απαιτούμενη τεχνολογία. Η διαγωνιστική διαδικασία κατέληξε σε μια τεχνικώς εφικτή πρόταση από έναν προμηθευτή αυτόνομων οχημάτων. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα του εν λόγω έργου δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τις τεχνικά εφικτές προδιαγραφές του. Οι λειτουργικοί και χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι για μια ολοκληρωμένη εφαρμογή του εγχειρήματος πρέπει επίσης να είναι αποδεκτοί. Για τον λόγο αυτόν, τους επόμενους μήνες, η Αρχή του λιμένα θα διαβουλευτεί με τα διάφορα μέρη για το πώς το CER μπορεί να αξιοποιηθεί για επανδρωμένες μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων.

Η Λιμενική Αρχή του Ρότερνταμ θεωρεί ότι υπάρχουν οι προοπτικές για την ανάπτυξη πλήρως αυτόνομων μεταφορών στο μέλλον και γι’ αυτόν τον λόγο θα συνεχίσει να διαβουλεύεται με πιθανούς προμηθευτές και με τα ενδιαφερόμενα μέρη του λιμένα προκειμένου να βρει τον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου εν ευθέτω χρόνω.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.