Hellenic Decarbonization Committee: Ένας ουσιαστικός διάλογος για τη ναυτιλία και την κλιματική...

Hellenic Decarbonization Committee: Ένας ουσιαστικός διάλογος για τη ναυτιλία και την κλιματική αλλαγή

378
Hellenic Decarbonization Committee: Ένας ουσιαστικός διάλογος για τη ναυτιλία και την κλιματική αλλαγή

Στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος απανθρακοποίησης της ναυτιλίας που προωθεί, ο RINA φιλοξένησε την πρώτη συνεδρίαση της Ελληνικής Επιτροπής Απανθρακοποίησης (Hellenic Decarbonization Committee ‒ HDC) στις 6 Μαΐου 2021. Υπό την προεδρία της κ. Ιωάννας Προκοπίου, Managing Director της Prominence Maritime, η επιτροπή συζήτησε εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας, κανονιστικές αλλαγές, ψηφιακά ενεργοποιημένες υπηρεσίες καθώς και την προοπτική χρηματοδότησης «πράσινων» τεχνολογιών, που θα ωφελήσουν ολόκληρη τη βιομηχανία. Στους ομιλητές περιλαμβάνονταν εμπειρογνώμονες σε ναυτιλιακά, τεχνικά και θέματα απανθρακοποίησης του RINA, ενώ πραγματοποιήθηκε μια παρουσίαση για τους κανονισμούς EEXI και CII και την προσπάθεια για μηδενικές εκπομπές άνθρακα από τον κ. Πάνο Κουρκουντή, Technical Director της Seatraders.

Η κ. Ιωάννα Προκοπίου, πρόεδρος της HDC, δήλωσε ότι: «Η πρωτοβουλία του RINA έφερε διαφορετικά ενδιαφερόμενα μέρη της βιομηχανίας σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Καταφέραμε να μοιραστούμε ιδέες, να εκφράσουμε ανησυχίες και να αξιολογήσουμε ρεαλιστικές και ιδεαλιστικές λύσεις για τη ναυτιλία σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή».

Ο Giosuè Vezzuto, EVP Marine στον RINA, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι οι ρυθμιστικές αρχές και η βιομηχανία πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να βρουν βιώσιμες λύσεις για το ζήτημα της απανθρακοποίησης και εμείς θα εργαστούμε ώστε να υποστηρίξουμε τη δυναμική, το καινοτόμο όραμα και την παράδοση του ελληνικού ναυτιλιακού τομέα. Αυτή η πρώτη συνεδρίαση του HDC ήταν μια θετική αρχή, καθώς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανταλλαγή απόψεων, να συζητάμε για νέες τεχνολογίες και να διατυπώνουμε προτάσεις για τη βιομηχανία. Οι επόμενες συναντήσεις θα διοργανωθούν με τη συμμετοχή μελών από τις επιτροπές απανθρακοποίησης του RINA σε άλλες χώρες, έτσι ώστε να συμμετέχουν πολλά ενδιαφερόμενα μέρη, με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση του αντικτύπου αυτής της πρωτοβουλίας».

Ο Σπύρος Ζολώτας, Marine Southern Europe & Africa Area Senior Director του RINA, πρόσθεσε ότι: «Αυτή η εναρκτήρια συνάντηση του HDC θέτει τα θεμέλια για μια έξυπνη και ρεαλιστική πρακτική εκ μέρους της ναυτιλιακής βιομηχανίας για την κλιματική αλλαγή. Η προσέγγισή μας πρέπει να είναι ένας συνδυασμός τεχνικών και επιχειρησιακών βημάτων, ενσωματώνοντας ψηφιακά εργαλεία για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του πλοίου. Τα μέλη του HDC συγκεντρώνουν μεγάλη εμπειρία από ναυπηγεία, κατασκευαστές μηχανών και άλλους βασικούς παίκτες του κλάδου».

Το «παρών» στην πρώτη συνάντηση του HDC έδωσαν τα μέλη του top management όλων των παρακάτω ιδρυτικών μελών: Attica Group, Borealis, Cyprus Sealines, Dynacom, Global Ship Lease, Interunity, Laskaridis Shipping, Minerva, Minoan Lines, M/Maritime, Orion, Prime, Prominence, Roxana Shipping, Seanergy, Seatraders, Stealth, Technomar, Thenamaris και Transmed.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.