Αποκολλήθηκε το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο

Αποκολλήθηκε το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο

478
Αποκολλήθηκε το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο

Ένας τεράστιος όγκος πάγου, μεγαλύτερος από το νησί της Μαγιόρκα στην Ισπανία, αποκολλήθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, από παγετώνα στην Ανταρκτική, στη Θάλασσα του Weddell, δημιουργώντας το μεγαλύτερο παγόβουνο που επιπλέει στον κόσμο.

Το νέο παγόβουνο, το οποίο οι επιστήμονες ονόμασαν A-76, εντοπίστηκε μέσω δορυφορικών φωτογραφιών από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), η οποία ανάρτησε στην ιστοσελίδα της μια φωτογραφία του τεράστιου και μακρόστενου παγόβουνου.

Το παγόβουνο, σύμφωνα με τη Διαστημική Υπηρεσία, εκτείνεται σε 4.320 τ.χλμ., έχει μήκος 175 χλμ. και πλάτος 25 χλμ.

Το τεράστιο μέγεθος του A-76, το οποίο αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Ronne της Ανταρκτικής, αποτελεί το μεγαλύτερο υπάρχον παγόβουνο στον πλανήτη, ξεπερνώντας το A-23A, το οποίο, με έκταση περίπου 3.380 τ.χλμ., κατατάσσεται πλέον δεύτερο σε μέγεθος. Αμφότερα τα παγόβουνα πλέουν στη Θάλασσα του Weddell.

Ο παγετώνας Ronne, απ’ όπου αποκολλήθηκε το Α-76, βρίσκεται κοντά στη βάση της χερσονήσου της Ανταρκτικής και είναι ένας από τους πολλούς πλωτούς όγκους πάγου που συνδέονται με την ξηρά της ηπείρου και εκτείνονται στις γύρω θάλασσες. Μάλιστα, σύμφωνα με επιστήμονες, η αποκόλληση του Α-76 δεν συνδέεται με την κλιματική αλλαγή,

καθώς η περιοδική αποκόλληση μεγάλων όγκων από παγετώνες θεωρείται μέρος ενός φυσικού κύκλου.

Ωστόσο, ορισμένοι παγετώνες κατά μήκος της χερσονήσου της Ανταρκτικής, μακρύτερα από τον Νότιο Πόλο, έχουν υποστεί ταχεία αποσύνθεση τα τελευταία χρόνια, φαινόμενο που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.