UNCTAD: Σημαντική και τάχιστη η ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας

UNCTAD: Σημαντική και τάχιστη η ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας

141
UNCTAD: Σημαντική και τάχιστη η ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας

Η ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου μετά την κρίση που προκλήθηκε από τον Covid-19 έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 10% σε ετήσια βάση και 4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την έκθεση «Global Trade Update» της UNCTAD, αναφέρει το mundomaritimo.com.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η εντυπωσιακή ανάκαμψη προήλθε από τις ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις των οικονομιών της Ανατολικής Ασίας, των οποίων η πρώιμη επιτυχία στον μετριασμό της πανδημίας τούς επέτρεψε να ανακάμψουν πιο γρήγορα και να αξιοποιήσουν την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

«Το παγκόσμιο εμπόριο σημείωσε ταχύτερη ανάκαμψη από την ύφεση της πανδημίας σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εμπορικές κρίσεις», δήλωσε ο οικονομολόγος της UNCTAD Alessandro Nicita, ο οποίος εργάστηκε στην έκθεση, αναφέροντας ότι χρειάστηκε ένα έτος μετά την έναρξη της ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία ώσπου το παγκόσμιο εμπόριο να επιστρέψει σε επίπεδα πριν από την ύφεση.

Αντίθετα, το παγκόσμιο εμπόριο χρειάστηκε 13 τρίμηνα για να ανακάμψει από την ύφεση του 2015, λόγω των διαρθρωτικών αλλαγών στις οικονομίες της Ανατολικής Ασίας και της πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων, και 9 τρίμηνα για ανάκαμψη από την ύφεση του 2009, που προκλήθηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με την έκθεση, το πρώτο τρίμηνο του 2021, η αξία του εμπορίου αγαθών ήταν υψηλότερη από το επίπεδο πριν από την πανδημία, αλλά το εμπόριο υπηρεσιών παραμένει πολύ χαμηλότερο από τους μέσους όρους. Με ορισμένες εξαιρέσεις, το εμπόριο των μεγάλων οικονομιών ανέκαμψε ήδη από την ύφεση του 2020.

Η έκθεση προβλέπει ότι το εμπόριο θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2021, με την ανάπτυξη να αναμένεται να παραμείνει ισχυρή το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Η ανάπτυξη του εμπορίου αναμένεται να παραμείνει ισχυρότερη για την Ανατολική Ασία και τις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ παραμένει χαμηλότερη για πολλές άλλες χώρες», αναφέρει η έκθεση και προβλέπει για το 2021 αύξηση περίπου 16% από το χαμηλό σημείο του 2020 (19% για αγαθά και 8% για υπηρεσίες).

Η αξία του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να φτάσει τα 6,6 τρισ. δολάρια ΗΠΑ το Q2 του 2021, που ισοδυναμεί με ετήσια αύξηση περίπου 31% σε σχέση με το χαμηλό σημείο του 2020 και περίπου 3% σε σχέση με το 2019.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.