Φρένο στην «πράσινη» ανάπτυξη της Μέσης Ανατολής

Φρένο στην «πράσινη» ανάπτυξη της Μέσης Ανατολής

61
Φρένο στην «πράσινη» ανάπτυξη της Μέσης Ανατολής

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής γνώρισε μια αύξηση μόλις 5% στη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2020, καθώς η «πράσινη» μετάβαση της περιοχής φαίνεται να καθυστερεί.

Η συνολική δυναμικότητα ΑΠΕ έφτασε τα 24.224 MW πέρυσι, σύμφωνα με τον International Renewable Energy Agency (IRENA) του Άμπου Ντάμπι.

Η ανάπτυξη του κλάδου δεν ακολούθησε την ανάπτυξη κατά 13% που επιτεύχθηκε μεταξύ 2018 και 2019, καθώς η πανδημία του Covid-19 δεν άφησε ανεπηρέαστα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον IRENA, οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις χώρες της περιοχής θα μπορούσαν να επιτευχθούν και η συνδυασμένη ανανεώσιμη χωρητικότητά τους να αγγίξει τα επίπεδα των 80 GW έως το 2030.

Ο διεθνής οργανισμός υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες αύξησης συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα συμβαδίζουν με τη φιλοδοξία της Μέσης Ανατολής να επεκταθεί η οικονομία της περιοχής με πρότζεκτ που συνήθως αποφέρουν άλλα οικονομικά οφέλη: «Η περιοχή αναγνωρίζει τα κοινωνικο-οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία θεωρείται ευκαιρία για βιομηχανική διαφοροποίηση, νέες δραστηριότητες αλυσίδας αξίας και μεταφορά τεχνολογίας».

Η ανάπτυξη, ωστόσο, με πιο αργούς ρυθμούς που παρατηρήθηκε το προηγούμενο έτος έρχεται μετά από αλματώδη ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων. Πιο συγκεκριμένα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν καταφέρει σε λιγότερο από δέκα χρόνια, από το 2011 μέχρι και το 2020, να αυξήσουν τη δυναμικότητα ανανεώσιμης ενέργειας από 13 MW σε 2.540 MW. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Σαουδική Αραβία, η οποία στο ίδιο διάστημα αύξησε τη δυναμικότητά της από 3 MW σε 413 MW.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.