Η Saudi Aramco στον θρόνο της

Η Saudi Aramco στον θρόνο της

140
Η Saudi Aramco στον θρόνο της

Παρά τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τα μέλη του OPEC+ και την εθελοντική μείωση της παραγωγής της Σαουδαραβικής Αραβίας κατά 1 εκατ. βαρέλια, η οποία οδήγησε την παραγωγή του Βασιλείου στα 8 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, η Saudi Aramco παρέμεινε η πιο κερδοφόρα πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο το Q1.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κερδοφορία της Saudi Aramco το α΄ τρίμηνο του έτους άγγιξε τα $21,7 δισ., όταν συνδυαστικά η κερδοφορία των πέντε μεγαλύτερων πετρελαϊκών του κόσμου (ExxonMobil, Chevron, Shell, BP, Total) ήταν στα $17,8 δισ.

Τόσο το 2018 όσο και το 2019 η Aramco ήταν η πιο κερδοφόρα πετρελαϊκή εταιρεία, με τα έσοδά της να είναι υψηλότερα από αυτά των άλλων πέντε ανταγωνιστών της αθροιστικά.

Το 2020, η κερδοφορία του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού άγγιξε τα $49,07 δισ. έναντι $88,2 δισ. το 2019. Παρά τη σημαντική μείωσή τους, τα κέρδη της Aramco ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, δεδομένης της πολύ χαμηλής ζήτησης πετρελαίου και συνεπακόλουθα των τιμών ως απόρροια της πανδημίας.

Φωτό: Saudi Aramco/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.