Στο στόχαστρο της FMC ο ρόλος της Κίνας για τις ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων

Στο στόχαστρο της FMC ο ρόλος της Κίνας για τις ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων

135
Στο στόχαστρο της FMC ο ρόλος της Κίνας για τις ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων

Oι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, αρχίζουν να διερευνούν εάν η Κίνα ευθύνεται για τις ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων που πλήττουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες εδώ και αρκετούς μήνες.

Σε μια διαδικτυακή συνδιάσκεψη που διοργάνωσε η Ένωση Διατροπικών Μεταφορών Βόρειας Αμερικής (ΙΑΝΑ) την περασμένη εβδομάδα, ο Ομοσπονδιακός Επίτροπος Ναυτιλίας, κ. Βentzel, δήλωσε πως διερευνά την πιθανή εμπλοκή της Κίνας όσον αφορά τις ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων, που έχουν αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα για τα λιμάνια των ΗΠΑ. Μάλιστα ο Επίτροπος υποστηρίζει ότι η Κίνα πιθανώς χειραγωγεί την αγορά προκειμένου να ελέγξει τη διαθεσιμότητα των εμπορευματοκιβωτίων.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του δήλωσε: «Ανησυχώ ότι ο εν λόγω εξοπλισμός [παραγωγή εμπορευματοκιβωτίων] ελέγχεται από μια κρατική επιχείρηση από την οποία εξαρτόμαστε απόλυτα και για τον λόγο αυτόν έχω να θέσω ερωτήσεις σχετικά με το εάν υπήρξε ή όχι χειραγώγηση της αγοράς από μία επιχείρηση που λειτουργεί δυνητικά ως μονοπώλιο». Γι’ αυτό, συμπλήρωσε, «πρέπει να δούμε την εξάρτησή μας από το εν λόγω τμήμα της βιομηχανίας και να αξιολογήσουμε το πόσο σημαντικό είναι για το έθνος μας».

Πριν από έξι μήνες, ο Επίτροπος Bentzel είχε σχολιάσει αναφορικά με το ίδιο ζήτημα ότι «τα περισσότερα εμπορευματοκιβώτια κατασκευάζονται στην Κίνα. Δεδομένου αυτού, δήλωσε: «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι, ενώ η κινεζική παραγωγή έχει αποκατασταθεί πλήρως, ο τομέας παραγωγής ναυτιλιακού εξοπλισμού έχει μείνει τόσο πίσω».

Αν και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ναυτιλιακής Επιτροπής των ΗΠΑ (FMC), κ. Maffei, ζήτησε από τον Bentzel να ηγηθεί μιας έρευνας σχετικά με αυτό το ζήτημα, ο Bentzel, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, διεξάγει την εν λόγω έρευνα ως μεμονωμένος επίτροπος. Ως εκ τούτου, ακριβώς επειδή οι επίτροποι δεν έχουν κινήσει και δεν έχουν εγκρίνει βάσει ψηφοφορίας την εν λόγω έρευνα, αυτή δεν αποτελεί επίσημη υποχρέωση της Επιτροπής.

Φωτό: Guillaume Bolduc/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.